Meteen naar de inhoud

Nieuwe namen voor ILFU – ILFU vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 7 oktober.

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het openingsweekeinde van het International Literature Festival Utrecht bestaat uit een optreden van Maggie Nelson, het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt, de start van de 1000-Dichtersmarathon en de inauguratie van Babs Gons als Dichter des Vaderlands.

In de twee weken daarna vinden optredens plaats van o.a. Philippe Claudel, Jeanette Winterson, Amitav Gosh en David van Reybrouck.

Twee weken later is het slotwoord aan de dichters op de 40ste Nacht van de Poëzie. Judith Herzberg, Hans Dorrestijn, Joost Oomen en Anne Provoost zijn enkele van de nieuwe toevoegingen aan het Nachtaffiche.

> Zie festivalinfo en agenda

Maggie Nelson komt naar ILFU!

Zaterdag 23 september – TivoliVredenburg – 20:00 uur

‘Eén van de opwindenste schrijvers van dit moment,’ noemde Olivia Laing (vorig jaar te gast op ILFU) Maggie Nelson. En ze is niet de enige die er zo over denkt: sinds Nelson doorbrak met haar roman De Argonauten, een boek dat zowel in vorm als inhoud bestaande ideeën over identiteit en narratief op z’n kop zet, is Nelson een begrip onder schrijvers én lezers.
Eerder schreef ze al de fenomenale bundel Bluets, 240 poëtische tekstfragmenten die je kunt lezen als de Nelson-variaties op de kleur blauw, een obsessie vervat in kleurrijk ontploffende gedachten en zinnen. Recent verscheen Over vrijheid (al het werk van Nelson wordt vertaald door Nicolette Hoekmeijer), een bundel essays over ons onverwoestbare verlangen naar vrijheid, en de onmogelijke paradoxen die dit verlangen met zich meebrengt in kaders als kunst, seks, drugs en klimaat. We zijn vereerd dat Nelson haar eerste bezoek in Nederland bij ILFU komt vieren en daarmee de opening van ILFU op 23 september inluidt! Maggie wordt geïnterviewd door Niña Weijers en toegesproken door schrijver Fleur Pierets.

De nieuwe grote roman van meesterverteller Philippe Claudel

Maandag 25 september – TivoliVredenburg – 20:00 uur

“Donker als de geschiedenis en toch met lichte toets geschreven,” zo omschreef Henk Pröpper de twee jaar geleden verschenen verhalenbundel Duitse fantasie. “Dat zegt iets over het ontzaglijke schrijftalent van Philippe Claudel.” In september verschijnt zijn nieuwe roman Schemering, over een ingedut dorp, de moord op een priester en een wakker geschrokken politieman. Dat klinkt als een plattelandsdetective, maar in Claudels handen wordt zo’n plot een meeslepende vertelling over goed en kwaad, de verdorvenheid van de mensheid in het algemeen en de wreedheden tussen buren in het bijzonder. Heeft het zin om je te verzetten tegen de onstuitbare loop der gebeurtenissen? Philippe Claudel komt op 25 september voor een Book Talk naar ILFU.

Zaterdag 1 oktober – TivoliVredenburg – 13:00 – 21:30 uur

Exploring Stories is een festivaldag met meer dan twintig schrijvers die aanvoelt als een ontdekkingstocht. Op verschillende podia in TivoliVredenburg hoor je gesprekken met auteurs, journalisten en denkers uit alle windstreken die hun verhalen en gedachten over de wereld van nu met ons delen. In de aanloop naar 30 september maken we steeds meer nieuwe namen bekend. Eén daarvan is Francine Oomen, de schrijfster van de reeks Hoe overleef ik… waar een hele generatie kinderen mee is opgegroeid. Speciaal voor de kinderen van toen, die nu als volwassenen tot de generatie Z of de millennials behoren, schreef Oomen haar nieuwste Hoe overleef ik, met alle uitdagingen van de huidige tijd.
Amitav Gosh sluit vanuit India online aan voor een gesprek met David van Reybrouck (live). Gosh brengt het ontstaan van de verschillende crises die ons momenteel bezighouden in kaart aan de hand van de geschiedenis van nootmuskaat. Van Reybrouck maakt zich in zijn nieuwe boek De kolonisatie van de toekomst zorgen over de kortzichtige en meedogenloze wijze waarop de mens zich de toekomst toe-eigent. Filosoof Martha Claeys denkt na over hoe we ons op een goede manier tot onszelf en anderen kunnen verhouden en schreef er een boek over: Trots. De filosofie van een emotie. Ze onderzoekt de betekenis van trots en laat zien dat deze emotie juist in onze woelige tijden van groot belang is.

Al eerder bevestigde schrijvers: Jeanette Winterson, David van Reybrouck, Kamila Shamsie, Trudy Duhue, Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Daniel Schreiber, Nora Ikstena en Julie Meyerson.

Nieuwe dichters op de 40ste Nacht van de Poëzie

Zaterdag 7 oktober – TivoliVredenburg – 20:00 – 03:00 uur

We hebben nieuwe dichters toegevoegd aan de line up! Judith Herzberg en Hans Dorrestijn, beiden reeds aanwezig op de eerste editie in 1980, zullen ook bij de 40ste van de partij zijn. Joost Oomen, bij het grote publiek bekend geworden door het programma De Slimste Mens, publiceerde eerder dit jaar zijn debuutbundel Lievegedicht.

Drie Vlamingen dan. Ruth Lasters was korte tijd onderdeel van het vijftal officiële stadsdichters van Antwerpen voordat zij zich na een conflict met het stadsbestuur tot onafhankelijke stadsdichters uitriepen. Haar nieuwste bundel Tijgerbrood verscheen in maart bij Van Oorschot. De Vlaamse dichter Jens Meijen kreeg in 2019 de Buddingh’-prijs voor zijn bundel Xenomorf en publiceerde onlangs zijn tweede: Sunset Industries. Na een lange carrière als schrijver van veel gelauwerde romans, kinderboeken en essays, debuteerde Anne Provoost onlangs als dichter met de bundel Krop en maakt straks dus haar debuut op De Nacht.

En ten slotte een zogeheten dark horse. Was u bekend dat er in Nederland een kleine, maar fanatieke Joke van Caesbroeck-fanclub bestaat, waarvan de dichter Ingmar Heytze tegelijk voorzitter, penningmeester en secretaris is? (De fanclub telt twee leden). Joke van Caesbroeck wist zelf niet dat ze gedichten schreef, maar de ’te korte verhalen’ die zij elke woensdag in De Standaard publiceert schurken verdacht tegen poëzie aan. Haar teksten zijn gebundeld in de bibliofiele uitgaven Ik ben gratis maar oneetbaar en Onmens, die tot op heden nog geen gretig aftrek vonden. Laat Jokes optreden op De Nacht daar verandering in brengen.

Eerder al was de komst bevestigd van: Eva Gerlach, Bart Chabot, Jean Pierre Rawie, Mahat Arab en Alara Adilow, die vorige maand voor haar debuutbundel de C. Buddingh’-prijs in ontvangst nam! De redactie buigt zich binnenkort over de laatste te vergeven dichtersplekken op De Nacht. Binnenkort dus meer!<AGENDA ILFU 2023 – 23 september t/m 7 oktober
Locaties: o.a. TivoliVredenburg, Vredenburgplein, Theater Kikker, Bibliotheek Utrecht, Slachtstraat Filmtheater

  • zaterdag 23 september NK Poetry Slam
  • zaterdag 23 september Book Talk: Maggie Nelson
  • zondag 24 september De Utrechtse Boekenmarkt
  • zondag 24 september Start 1000 Dichters marathon
  •  zondag 24 september Inauguratie Dichter des Vaderlands Babs Gons
  • maandag 25 september Book Talk: Philippe Claudel
  • dinsdag 26 september NFF X ILFU: Book Club Jaap Robben: Zomervacht
  • donderdag 28 september Film: Tove Ditlevsen en panelgesprek
  • vrijdag 29 september Book Club: Julie Myerson: Nonfiction
  • zaterdag 30 september Exploring Stories, festivaldag met meer dan 20 schrijvers in 4 zalen
  •  zaterdag 30 september Uitreiking C.C.S. Crone Stipendia
  • zondag 1 oktober YALFU (Young Adult Festival Utrecht)
  • dinsdag 3 oktober Awater Vertaald
  • dinsdag 3 oktober Uitreiking Filter Vertaalprijzen
  • donderdag 5 oktober Kikker X ILFU: Who’s afraid of Oscar Wilde met nagesprek
  • vrijdag 6 oktober Kindernacht van de Poëzie
  • zaterdag 7 oktober Slot 1000 Dichters marathon
  •  zaterdag 7 oktober 40e Nacht van de Poëzie
  • DOORLOPEND 1000 Dichters marathon ( van 23 sept t/m 7 oktober in 12 provincies, 13 steden)Info, tickets en update programma www.ilfu.com

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands