Meteen naar de inhoud

Amsterdam Museum in 2023 zichtbaar op alle fronten

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Het Amsterdam Museum was in 2023 fysiek en digitaal op allerlei plekken zichtbaar, zowel op de locaties aan de Amstel en Huis Willet-Holthuysen als in de vorm van een meerdelige documentaireserie, een nieuw digitaal platform en programmering bij partners. De tentoonstellingen en publieksprogramma’s van het museum trokken op beide locaties bijna 190.000 fysieke bezoekers, plus ruim 850.000 bezoekers op de digitale kanalen. Met name de tentoonstelling De Maasdamme Collectie maakte veel indruk, tegen de achtergrond van het herdenkingsjaar rondom het slavernijverleden. Deze presentatie werd onder meer bezocht door demissionair minister-president Rutte en voormalig staatssecretaris van Cultuur & Media Uslu. 

 Groeiende bezoekerscijfers

In de hele culturele sector zijn de gevolgen van de coronapandemie nog steeds voelbaar. Toch zijn de bezoekerscijfers van het Amsterdam Museum hoopgevend. Aan de Amstel trokken de verschillende tentoonstellingen en presentaties bijna 138.000 bezoekers. Huis Willet-Holthuysen, onderdeel van het Amsterdam Museum, trok bijna 49.000 bezoekers. Daarnaast maakte het museum in 2023 85 publieksprogramma’s en werkte het samen met bijna 240 scholen, waarbij circa 10.000 scholieren zijn verwelkomd. Ook digitaal groeide het Amsterdam Museum in 2023: de website van het museum ontving ruim 850.000 bezoeken en de sociale media-community van het museum groeide met 14 procent ten opzichte van 2022. .

Succesvol programma aan de Amstel

In 2023 bracht het Amsterdam Museum voor het eerst een heel jaar door in het gebouw aan de Amstel, als tijdelijk onderkomen tijdens de renovatie van het Burgerweeshuiscomplex aan de Kalverstraat. Hier waren naast de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam, waarin 450 jaar stadsgeschiedenis wordt verteld, ook onder meer de tentoonstellingen Collecting the City , Refresh Amsterdam #2: War & Conflict, De Maasdamme Collectie en Continue This Thread te zien...

Collecting the City – Gay Games. Foto: Amsterdam Museum.
Refresh Amsterdam : Clinton Kabena. Landed Rock, 2022. Foto: Amsterdam Museum.

Verrassende tentoonstellingen in Huis Willet-Holthuysen

Ook in Huis Willet-Holthuysen waren verschillende tentoonstellingen te bezoeken. Van 4 juni tot en met 29 oktober 2023 was hier ANOHNI – SHE SAW BEAUTIFUL THINGS te zien, een samenwerking met muzikant en kunstenaar ANOHNI, in 2023 ook associate artist van het Holland Festival. Vanaf 2 december werd in het historische herenhuis de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens getoond, een samenwerking met ballroomhuis House of Vineyard..

ANOHNI – SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS. Foto: Mike
Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. Foto: Amsterdam Museum.

Prijswinnende nieuwe visuele identiteit

In november 2023 lanceerde het Amsterdam Museum ook een nieuwe website. Het digitale platform is het slotstuk van het vernieuwde museale merk dat het Amsterdamse stadsmuseum in 2022 introduceerde. Dit rebrandingtraject, in samenwerking met grafisch ontwerpers Hamid Sallali en Isabelle Vaverka, werd onlangs bekroond met een Red Dot Design Award. Het nieuwe platform werd ontwikkeld in samenwerking met het toonaangevende digital agency Bravoure.

.Renovatie Burgerweeshuis

Het Burgerweeshuis, sinds 1975 de hoofdlocatie van het museum, is gesloten voor renovatie. De voorbereidingen voor het nieuwe Amsterdam Museum zijn in volle gang. De uitvoering zal naar verwachting volgend jaar starten...

De nieuwe website van het Amsterdam Museum. Foto: Amsterdam Museum.
Artist impression van de grote zaal van het nieuwe Amsterdam Museum. Beeld: Absent Matter.

Start documentaireserie rondom renovatie

Het Amsterdam Museum en regionale omroep NH hebben in 2023 tevens de handen ineengeslagen voor de productie van een 24-delige serie over het Amsterdamse stadsmuseum. Aanleiding is de renovatie van het Burgerweeshuis. In de serie wordt getoond hoe het museum zich tijdens de jaren van renovatie op allerlei manieren ontwikkelt als een stadsmuseum van de toekomst. 

Lancering Amsterdam Museum Journal

In oktober 2023 lanceerde het Amsterdam Museum een nieuw academisch tijdschrift, Amsterdam Museum Journal (AMJournal), dat voor zowel onderzoekers als een breder internationaal publiek toegankelijk is. Het is een nieuw peer-reviewed tijdschrift, dat twee keer per jaar verschijnt op de website van het Amsterdam Museum. AMJournal bevat bijdragen uit verschillende vakgebieden en in een variatie aan vormen, zoals essays, onderzoeksartikelen en rondetafelgesprekken, met steeds de stad als centraal onderwerp. AMJournal publiceert daarnaast bijdragen van wetenschappers in alle stadia van hun onderzoekscarrière. Elke editie heeft een ander thema, zoals ‘War, Conflict, and the City’ (editie 1; oktober 2023) of ‘Deconstructing Gentrification’ (editie 2; juni 2024).

Cover van de eerste editie van het Amsterdam Museum Journal. Foto: Amsterdam Museum.
Labsessie van het ELJA Kindermuseum. Foto: Bobbie Wagenaar.

ELJA Kindermuseumlab

In 2023 is gestart met het meerjarige samenwerkingsproject ELJA Kindermuseumlab. In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen bij het Amsterdam Museum de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Het project bestaat uit acht jaarlijkse bijeenkomsten in alle stadsdelen, tentoonstellingen en een kinderklankbordgroep en -directeur. Hiermee wil het stadsmuseum van Amsterdam inzicht krijgen in hoe het ultieme museum voor en door kinderen eruitziet, vooral in de opmars naar het stadsmuseum van de toekomst. Dit meerjarige project wordt mede mogelijk gemaakt door de ELJA Foundation.

Opening fietsenstalling

Eind januari 2023 opende Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de fietsenstalling Stationsplein aan de voorzijde van Amsterdam CS. De fietsenstalling is onderdeel van het geheel vernieuwde entreegebied, waarvan de hernieuwing in 2018 startte. Met het Amsterdam Museum werd samengewerkt om de stadskaarten van ‘De Horizon’ – die de volledige rechterwand beslaan – op te bouwen uit ‘pixels’ van foto’s en schilderijen. Deze afbeeldingen tonen de verbinding tussen de stad Amsterdam en het water.

Nieuwe fietsenstalling bij Amsterdam Centraal. Foto: Amsterdam Museum.

.Bezoek bewindslieden

In 2023 kreeg het Amsterdam Museum meerdere bewindslieden op bezoek. Zo bezochten voormalig premier Mark Rutte en Gunay Uslu, voormalig staatssecretaris voor Cultuur en Media, de tentoonstelling De Maasdamme Collectie. Uslu bezocht het museum later in het jaar nogmaals bij de opening van Refresh Amsterdam : War & Conflict. Ook werd het museum bezocht door Silveria Jacobs, de minister-president van Sint Maarten..

Zichtbaar in openbare ruimte

Het Amsterdam Museum was in 2023 ook volop zichtbaar in de publieke ruimte. Zo werden de bouwhekken rondom twee van de drukste kruispunten van Amsterdam, het Weteringcircuit en de Prins Hendrikkade, bekleed met daarop meerdere topstukken uit de collectie van het museum. Deze uitingen worden dagelijks door bijna 1 miljoen voorbijgangers gezien. Ook werden grootschalige campagnes uitgevoerd in abri’s door de hele stad om bezoekers te attenderen op alles wat het Amsterdam Museum te bieden heeft.

Bezoek door premier Rutte. Foto: Francoise Bolechowski, Amsterdam Museum.

Bezoek door staatssecretaris Uslu. Foto: Francoise Bolechowski, Amsterdam Museum.

Overal zichtbaar

‘Ik vind het fantastisch om te zien dat steeds meer Amsterdammers en jongeren ons museum bezoeken,’ aldus Judikje Kiers, directeur-bestuurder van het Amsterdam Museum. ‘Daar doen we hard ons best voor, onder meer met onze tentoonstellingen, publieksprogramma’s en het meerjarige project waarin we kinderen een stem geven en samen bouwen aan het kindermuseum van de toekomst. Met onze veelzijdige activiteiten worden we steeds zichtbaarder, zowel fysiek als online. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.’

Vooruitblik naar 2024

Ook in 2024 staan tal van tentoonstellingen en activiteiten op het programma, zowel in het gebouw aan de Amstel als in Huis Willet-Holthuysen. Zo gaat in het Amsterdam Museum aan de Amstel vanaf 23 februari de vierde editie van Collecting the City #4 van start. Ook wordt vanaf 30 maart stilgestaan bij de betekenis van koopman Piet van Eeghen voor de geschiedenis van Amsterdam en vanaf mei – in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd – 400 jaar verbintenis tussen Amsterdam en New York. Verder gaat op 27 juli Gezichten van Noord-Holland van start. In deze samenwerking met het Frans Hals Museum wordt de portretcollectie uitgebreid met hedendaagse gezichten uit de provincie. Verder herschrijft het Amsterdam Museum met het project Vrouwen van Amsterdam: Een ode in 2024 de geschiedenis van de stad vanuit een vrouwelijk perspectief, in aanloop naar de 750e verjaardag van Amsterdam.

Prinsengrachtziekenhuis, mede gerealiseerd dankzij Piet van Eeghen. Collectie Stadsarchief Amsterdam – Frits Knuf.

Publieksprogrammering

Ook in 2024 biedt het Amsterdam Museum publieksprogrammering op verschillende locaties en voor een divers publiek. Een deel van deze programma’s sluit aan bij bovengenoemde tentoonstellingen. Denk bijvoorbeeld aan symposia, talks, workshops, filmscreenings, performances en avondopenstellingen. Daarnaast worden specifieke programma’s georganiseerd die aansluiten bij actuele gebeurtenissen of bijzondere momenten, zoals Keti Koti en 4 en 5 mei. In 2024 zet het Amsterdam Museum ook de maandelijkse New Narrative Tours, Queer Gaze Tours en Female Gaze Tours voort, waarin de bezoeker wordt uitgenodigd de collectie vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Verder worden nieuwe formats voor het publieksprogramma ontwikkeld, onder meer rondom muziek en eetcultuur.  .

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands