Meteen naar de inhoud

Voordat we alles vergeten: zo denkt de nieuwe Kamervoorzitter over cultuur

“Op korte termijn komt de bedreiging van de zwartraciale activisten en hun linkse slaafjes. Een heel klein groepje activisten met een obsessie voor huidskleur heeft de frontale aanval geopend op de symbolen van de westerse cultuur. Zij pretenderen te spreken voor heel zwart Nederland. Dat moet uiteindelijk eindigen in herstelbetalingen vanwege de slavernij en banenquota tegen blanken, zoals in Zuid-Afrika onder het ANC met 118 antiblanke rassenwetten.”

Aan het woord is de nieuwe voorzitter van ons nationale parlement, de Tweede Kamer, op 14 december 2023 verkozen door 75 Kamerleden. Martin Bosma, over wie we het hier hebben, sprak de hierboven aangehaalde woorden tijdens een commissievergadering op 19 november 2018. 

Hij moest nog op gang komen, want even later sprak hij: “Voorzitter. Het is ronduit schokkend te moeten vaststellen dat de elites van Nederland het wereldbeeld van radicalen blind overnemen. De leidende kringen van de media, de universiteiten, het subsidiewezen, de bestuurselite, de rechterlijke macht, de topambtenaren, de kerken et cetera; ze lopen allemaal erachteraan. De elites zien in Zwarte Piet iets van de tokkies, de onderklasse, het grauw, het plebs, de deplorables, iets wat bestreden moet worden. De cultuuroorlog is in de eerste plaats een vorm van klassenstrijd. In het verlengde daarvan voert de Staat al jarenlang een keiharde oorlog tegen Zwarte Piet.” 

Bosma gecanceld?

Het was november 2018 en na deze tirade zijn we bij Cultuurpers definitief opgehouden om Bosma´s bijdragen aan de cultuurdebatten in de Tweede Kamer te noemen. Hij mag dit nu binnenskamers cancelcultuur noemen, maar dat is natuurlijk een beetje raar als je net de machtigste positie van de Nederlandse politiek in handen hebt gekregen.

In de debatten die we de afgelopen 15 jaar hebben verslagen, was de inzet van Bosma als cultuur- en mediawoordvoerder van de extreemrechtse PVV steevast gericht tegen alles wat (multi)cultureel, links, academisch en randstedelijk was. Hij sloeg daarbij meestal de toon aan van de schoolpleinpestkop, die het vooral in het begin van de opmars van Wilders, tijdens Rutte ! en 2, voorzien had op de linkse partijen die toch maar mooi meewerkten aan bezuinigingen, zeker op lokaal niveau. We citeren een parel uit 2012: “De linkse hypocrisie kent geen grenzen. De PvdA zeilde een beetje mee op het goedkope populisme van de kunstsector, gericht op kortstondig electoraal gewin. Daarom omarmde men de Mars der Beschaving, een naam die impliceert dat je blijkbaar onbeschaafd bent als je tegen kunstsubsidies bent.” 

Nekschot

Later werden het dus vooral zwarte piet en het slavernijverleden, en zijn enorme liefde voor het Afrikaans. Ook de onrust die Pegida veroorzaakte was vooral de schuld van ‘links’. 

Laten we er nog eentje bij zetten, uit datzelfde overleg uit november 2018: “Stiekem en achterbaks proberen ze ons erfgoed te slopen. Het gebeurt allemaal stiekem, zonder enige parlementaire enquête. De Kamer heeft  er nooit over willen praten. Minister Asscher zette zich wel in voor de actie Give it up 4 Ramadan, om Nederlanders aan te sporen mee te doen aan de ramadan. Overal wordt door de overheid ramadan gesteund. Hetzelfde geldt voor het Offerfeest en het Suikerfeest, met alle ellende voor kinderen of gruwelijk geslachte dieren. Dat is allemaal prima, maar de Hollandse kindervriend moet een nekschot krijgen. Sommige bevolkingsgroepen zijn blijkbaar gelijker dan andere. De islamitische cultuur is heilig. De Nederlandse cultuur kan bij het grofvuil.”

Wie nog meer wil weten over wat onze nieuwe baas van de Tweede Kamer echt vindt, kan voor een kleine bloemlezing terecht in ons Bosma-archief: https://cultureelpersbureau.nl/nl_nl/onderwerp/martin-bosma/

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands