Wilfred Takken mijmert vandaag over de figuur Jacques in de Shakespearekomedie As You Like It. De acteur Stephen Dillane maakt er in The Bridge Project een prachtige Bob Dylan van, vertelt  NRC-recensent Takken:

Toen Dylan ooit gevraagd werd of hij zichzelf als de ’stem van een generatie’ beschouwde, antwoordde hij: ‘I’m just a song and dance man.’ Iedereen lachen, maar hij meende het wel. Bij Melancholy Jacques is het ook zo: hij gedraagt zich als doemprofeet, die ons steeds weer vertelt dat de world gone wrong, maar hij functioneert als song and dance man: de entertainer, een  variant op de clown. Iedereen luistert graag naar zijn ontluisterende woorden, maar meer ter vermaak dan ter stichting. De tragiek van de kunstenaar. Volgens Shakespeare-kenners is Melancholy Jacques een alter-ego van Shakespeare.

Bij het artikel op de NRC website staan een paar andere Dylan parodieën genoemd, maar zonder de links erbij te geven. Wij embedden ze – voorzover vindbaaar – hier:

Frank ZappaFlakes

YouTube: please specify correct url

Loudon Wainwright IIITalking New Bob Dylan

YouTube: please specify correct url

Weird Al YankovicBob

YouTube: please specify correct url

John LennonServe Yourself (op de Lennon Anthology, antwoord op Dylans Gotta Serve Somebody)

YouTube: please specify correct url

Monty Python (Eric Idle) – Not the Messiah

Reblog this post [with Zemanta]

Comments are closed.