Het kwam als een schok die nog steeds niet helemaal is uitgewerkt. Haf september kregen tientallen kunstinstellingen een brief van de Staatssecretaris van Cultuur, met daarin de mededeling dat ze de die ze dachten te krijgen voor projecten tot 31 december 2012 konden gaan gebruiken voor ontslagprocedures, het met verlies verkopen van en rechtszaken van het personeel tegen hun noodgedwongen harde beleid. Daarmee dwingt Zijlstra deze instellingen om afspraken die ze eerder met het ministerie hebben gemaakt te schenden. We berichtten hier uitvoerig over.

Zijlstra heeft inmiddels de kamervragen bantwoord en wat wij voorspelden is waar: de kamer heeft tijdens de behandeling van de brief op 27 juni zitten dutten. Hadden ze toen alarm geslagen, was er wellicht nog iets aan te doen geweest. Nu staat de kamer voor een voldongen feit. Zo ziet het ‘eigen schuld, dikke bult’ er in Zijlstrataal uit:

‘De Kamer is hier over geïnformeerd in de brief Meer dan kwaliteit (, vergaderjaar 2010-2011, 32 820, nr. 1), die op 27 juni met uw Kamer is besproken: “Overigens kan met deze instellingen desgewenst ook worden gekomen tot afspraken om de subsidie voor het restant van de periode 2009-2012 aan te wenden voor een geleidelijke afbouw van hun gesubsidieerde activiteiten. Op die manier kunnen na 2012 worden voorkomen, of zo veel mogelijk worden beperkt.” Ook in mijn brief van 25 augustus (Tweede Kamer, vergaderjaar 2010-2011, 32 820, nr. 42) heb ik uw Kamer meegedeeld dat deze instellingen in september worden bericht. ‘

Het hele epistel vindt u hier.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

https://cultureelpersbureau.nl//wp-content/uploads/2011/10/beantwoording-kamervragen-over-brief-aan-culturele-instellingen.pdf

Foto bovenaan:

1 reactie op “Antwoord Zijlstra (cultuur) op vraag over frictiekosten bevestigt dat kamer in juni niet heeft opgelet”

  1. Avatar

    Wat wellicht bewijst dat het NL gedoogkabinet niet alleen bestaat uit CDA,VVD,PVV, maar misschien dan ook uit de gehele oppositie…. (nou ja, oppositie…)….. wordt zo straks lastig stem uitbrengen…. iemand een tip op wie?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top