Foto: De Pers

Oppositie: laat kunstkortingen doorrekenen

(..) Het gaat om bezuinigingen van het Rijk, de provincies en de gemeenten. Het doel is inzichtelijk te maken hoe groot de totale bezuinigingen samen zijn en wat precies de gevolgen zullen zijn voor aanbod en werkgelegenheid. (..)
“Met dit verzoek willen we de politiek van de korte termijnagenda tegengaan. Goed beleid, ook bezuinigingsbeleid, houdt rekening met de effecten op de lange termijn.” Het kabinet bezuinigt fors op kunst en cultuur. Onder meer door bezuinigingen op de cultuursubsidies, de btw-verhoging, het afschaffen van de regeling cultureel beleggen en het afschaffen van de aparte inkomensregeling voor kunstenaars (WWIK). (..)
De initiatiefnemers vragen het CPB en het SCP inzichtelijk te maken wat het effect van de verschillende maatregelen is op de inkomsten van de overheid.
“Ik vrees dat dit kabinet zich met de kunstbezuinigingen verrekent op de onherstelbare schade voor het cultuurklimaat”, analyseert Peters. “Eenmaal afgebroken bouw je dat niet snel weer op. Als talentontwikkeling en experiment onderuit gaan, topkunstenaars en topgezelschappen naar het buitenland vertrekken en mecenassen niet over de brug komen dupeer je minstens een hele culturele generatie.”

Bron: De Gelderlander   14 nov 11

 

Tweederde van schoolklassen bezoekt museum

(..) Het onderzoek moest uitwijzen hoe meer kinderen naar musea getrokken kunnen worden en is uitgevoerd naar aanleiding van de wens van toenmalig minister Ronald Plasterk van Cultuur om musea gratis te maken voor kinderen. Dit plan sneuvelde toen bleek dat hieraan een prijskaartje hangt van 9 miljoen euro en dat het erg onzeker is of bij gratis toegang substantieel meer kinderen naar musea gaan.
De onderzoeksresultaten laten nog eens zien dat gratis toegang en ook gratis vervoer geen doorslaggevende rol spelen bij de keuze om een museum te bezoeken. (..)

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Voor je verder leest...

Inmiddels zijn al bijna 300 mensen met een hart voor kunst lid. We groeien snel! Alleen dankzij onze leden kunnen we dit soort verhalen blijven vertellen.

Word ook lid, door HIER te klikken!

Bron: De Telegraaf   14 nov 11

Het hele onderzoek is via deze link te lezen