Meteen naar de inhoud

Over smaak valt niet te facebooken. Harvard: alleen klassieke muziek en jazz-voorkeuren zijn overdraagbaar in sociale netwerken

Voor sommigen leken sociale media dé oplossing voor de manier waarop bedrijven hun waar aan de man kunnen brengen. Je verkoopt iets aan één persoon, en die persoon vertelt zijn goede ervaringen door in zijn of haar sociale netwerk. Zo zou je met relatief weinig inspanning veel mensen kunnen beïnvloeden.

Niet dus.

Vriendennetwerken op facebook zijn nauwelijks geïnteresseerd elkaars smaak. Alleen op het gebied van klassieke muziek en jazz schijnen vriendennetwerken nog wel eens elkaars dingen over te nemen, maar voor de rest is het ieder voor zich. Onderzoekers van de Harvard Universiteit toonden dat aan in een vier jaar durend onderzoek onder 400 studenten met een facebookprofiel. Daaruit bleek dat overeenkomsten in smaak vooral spelen bij het ontstaan van online vriendschappen, maar geen rol meer spelen als de vriendschap eenmaal is gevestigd.

Onderzoeker Kevin Lewis zegt dat zijn onderzoek geen afbreuk doet aan de stelling dat ideeën, overtuigingen en gedragspatronen zich makkelijk kunnen verspreiden via sociale netwerken: “dat betekent alleen niet dat het een onontkoombaar sociaal verschijnsel is. Immers: hoeveel van de voorkeuren en overtuigingen van je vrienden deel je juist niet, of ken je helemaal niet?” Voldoende in ieder geval, om de rol van de sociale netwerken in het beïnvloeden van elkaars smaak verwaarloosbaar klein te houden.

Dit in weerwil van de vele publicaties die juist zeggen dat sociale netwerken een essentiële rol spelen in de nieuwe marketing. Hele afdelingen worden opgezet om juist de sociale netwerken in te zetten voor de beïnvloeding van smaak. Immers, we vormen die netwerken al op basis van geslacht, politieke voorkeuren en smaak, maar doen ondertussen weinig aan beïnvloeding. Weggegooid geld, dus?

“Voor bedrijven zijn sociale media natuurlijk van onschatbare waarde”, zegt Lewis. “het gaat erom dat je weet wie waarom met welke mensen vriendschap sluit. Daarmee kun je je beslissingen beter afwegen, en je richten op klanten die er eigenlijk al zijn, in plaats van dat je de keuze van een nondescripte groep mogelijke klanten probeert te beïnvloeden.”

Tenzij je iets met klassieke muziek doet. Of met Jazz.

Bron: Wired

 

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands