Ga naar de inhoud

Prijzen voor Nederlandse Kauwboy

Tegen het eind van deze Berlinale kon men in de wandelgangen vernemen dat het Deense kostuumstuk A Royal Affair over een in de kiem gesmoorde revolutie vast en zeker de Gouden Beer ging winnen. De jury heeft zich daar echter niets van aangetrokken en wees Caesar Must Die van de gebroeders Taviani als beste film aan.

Caesar Must Die (foto: Umberto Montiroli)

De jury onder voorzitterschap van de geëngageerde Britse filmmaker Mike Leigh koos daarmee voor een fascinerend werkstuk waarin klassieke kunst, harde hedendaagse realiteit en politieke relevantie elkaar vinden. Eerder werd op deze plaats al uitvoeriger geschreven over deze semi-documentaire registratie van een opvoering van Shakespeare’s Julius Caesar door langgestrafte criminelen in een Italiaanse gevangenis.

De Jury Grand Prix, de tweede prijs zogezegd, ging naar het Hongaarse Just The Wind van Bence Fliegauf. Deze op een aantal racistische moorden geïnspireerde film laat een dag uit het leven van een Roma-familie zien en weet de dreigende en vijandige sfeer in beklemmende beelden te vangen. Christian Petzold kreeg de regieprijs voor zijn haarscherpe DDR-drama Barbara.

Het getipte A Royal Affair werd overigens niet helemaal over het hoofd gezien en kreeg de prijzen voor beste acteur (Mikkel Boe Ffølsgaard) en beste scenario.

Na de al eerder bekend gemaakte persprijs voor Hemel was er opnieuw succes voor een Nederlandse film. De volwassenenjury van de jeugdcompetitie bekroonde Kauwboy van Boudewijn Koole als beste jeugdfilm.

Kauwboy (foto: Daniël Bouquet)

In Kauwboy krijgt een 10-jarige jongen na de dood van zijn moeder ook nog te maken met de uitbarstingen van zijn met hetzelfde verdriet worstelende vader. Een jonge kauw geeft troost en speelt een belangrijke rol in de zeer aangrijjpende maar ook verlossende ontknoping. Na de premièrevoorstelling waren veel kinderen zeer onder de indruk en hadden allerlei vragen voor de aanwezige Boudewijn Koole.

Daarnaast gaat Koole nog met een tweede prijs naar huis. Kauwboy werd ook aangewezen als beste debuutfilm.

Nederland was dit jaar goed vertegenwoordigd op de Berlinale. Naast de al genoemde titels en een viertal korte films werd Klaartje Quirijns documentaire Anton Corbijn Inside Out vertoond als Berlinale Special. Patatje Oorlog en Snackbar (hier in première) waren twee andere Nederlandse films in de jeugdcompetitie.

Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.View Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands