Eugene O'Neill in gelukkiger tijden. 2 jaar na het vernietigen van zijn eerste stuk

Kenners weten het: vaak zijn acteurs twee maanden aan het repeteren op een toneelstuk met maar één doel voor ogen: de frisheid en verrassing van de ‘eerste lezing’ terugvinden. Bij die eerste lezing horen de acteurs immers de tekst voor het eerst van hun hun collega’s, lezen ze de woorden voor het eerst hardop en klinkt alles nieuw en onverwacht. De fase daarna is vaak best vervelend. In ieder geval voor buitenstaanders: repeteren is echt niet leuk om naar te kijken.

Toneelgroep Amsterdam gaat nu proberen die ‘eerste lezing’ voor een iets groter publiek uit te voeren. Fred Goessens, Janni Goslinga, Hans Kesting, Chris Nietvelt, Alwin Pulinckx, Eelco Smits en Leon Voorberg lezen dan – hopelijk totaal onvoorbereid – de tekst ‘Exorcism’ van Eugene O’Neill, een Amerikaanse schrijver die van 1888 tot 1953 leefde en die ons stukken na liet als Rijkemanshuis en Rouw Siert Electra. Exorcism was zijn eerste stuk, een kort stuk, en O’Neill heeft het kort na de première in 1919 vernietigd. Grondig vernietigd, want tot een paar jaar geleden was er geen kopie van het stuk te vinden.

Maar nu is dat exemplaar er wel, en deze ruwe en opgepolijste eersteling wordt dus kakelvers gebracht door een paar van de beste acteurs van Nederland. Je kunt gaan kijken en luisteren, om te horen of O’Neill het stuk terecht vernietigde, of dat het inderdaad zo is als met veel eerstelingen: dat hij zijn verdere carrière bezig is geweest om de kracht en verrassing van die eerste keer terug te vinden.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

zo 1 april | 15:00 | € 12,50 / € 10,00 | stadsschouwburg amsterdam | (020) 624 23 11 | ssba.nl | tga.nl