Tegen het eind van deze Berlinale kon men in de wandelgangen vernemen dat het Deense kostuumstuk A Royal Affair over een in de kiem gesmoorde revolutie vast en zeker de Gouden Beer ging winnen. De heeft zich daar echter niets van aangetrokken en wees Caesar Must Die van de gebroeders Taviani als beste aan.

Caesar Must Die (foto: Umberto Montiroli)

De jury onder voorzitterschap van de geëngageerde Britse filmmaker Mike Leigh koos daarmee voor een fascinerend werkstuk waarin klassieke kunst, harde hedendaagse realiteit en politieke relevantie elkaar vinden. Eerder werd op deze plaats al uitvoeriger geschreven over deze semi-documentaire registratie van een opvoering van ’s Julius Caesar door langgestrafte criminelen in een Italiaanse gevangenis.

De Jury Grand Prix, de tweede zogezegd, ging naar het Hongaarse Just The Wind van Bence Fliegauf. Deze op een aantal racistische moorden geïnspireerde film laat een dag uit het leven van een Roma-familie zien en weet de dreigende en vijandige sfeer in beklemmende beelden te vangen. Christian Petzold kreeg de regieprijs voor zijn haarscherpe DDR-drama Barbara.

Het getipte A Royal Affair werd overigens niet helemaal over het hoofd gezien en kreeg de prijzen voor beste acteur (Mikkel Boe Ffølsgaard) en beste scenario.

Na de al eerder bekend gemaakte persprijs voor Hemel was er opnieuw succes voor een Nederlandse film. De volwassenenjury van de jeugdcompetitie bekroonde Kauwboy van Boudewijn Koole als beste jeugdfilm.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:
Kauwboy (foto: Daniël Bouquet)

In Kauwboy krijgt een 10-jarige jongen na de dood van zijn moeder ook nog te maken met de uitbarstingen van zijn met hetzelfde verdriet worstelende vader. Een jonge kauw geeft troost en speelt een belangrijke rol in de zeer aangrijjpende maar ook verlossende ontknoping. Na de premièrevoorstelling waren veel kinderen zeer onder de indruk en hadden allerlei vragen voor de aanwezige Boudewijn Koole.

Daarnaast gaat Koole nog met een tweede prijs naar huis. Kauwboy werd ook aangewezen als beste debuutfilm.

Nederland was dit jaar goed vertegenwoordigd op de Berlinale. Naast de al genoemde titels en een viertal korte films werd Klaartje Quirijns documentaire Anton Corbijn Inside Out vertoond als Berlinale Special. Patatje Oorlog en Snackbar (hier in première) waren twee andere Nederlandse films in de jeugdcompetitie.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Leo Bankersen

Foto bovenaan:
Scroll naar top