[update juli: de 2e kamer heeft een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgedragen de te behoeden voor vernietiging. Waar dat van betaald moet gaan worden, is echter nog onduidelijk]

Inmiddels wordt duidelijk waar de laissez faire-laissez mourir (laat maar doen, laat maar sterven)- van Halbe Zijlstra, Martin Bosma en toe gaat . Van de tientallen instellingen die de komende maanden zullen sluiten, afslanken of afsterven door leegloop van kwaliteitspersoneel, begint de ondergang van het Theaterinstituut Nederland (TIN) wel erg tragische proporties aan te nemen. Ooit de trots van de Nederlandse cultuursector, gevestigd in het hart van de grachtengordel, dreigt het nu niet alleen roemloos ten onder te gaan, het dreigt zelfs een deel van de geschiedenis met zich mee te nemen. De gehele eindigt namelijk zoals het er nu uitziet per 1 januari 2013 bij het grof vuil. Eigen , noest bijeengespaard door het sectorinstituut voor de podium, mag niet gebruikt worden om de enorme verzameling teksten, kostuums, maquettes en andere memorabilia elders onder te brengen. Dit staat in het persbericht dat het TIN vandaag uit deed gaan.

De website van het Theaterinsituut, met een database, een theaterencyclopedie en duizenden acteursbiografieën foto’s en vieo’s, houdt ook per 1 januaro 2013 op te ebstaan.

Het is een ingewikkeld verhaal over bestemmingsreserves, eerdere afspraken met OCW en een staatssecretaris die wil bezuinigen op de ontslagkosten. Allemaal regeltjes, en zoals we weten is bedrijfseconoom Halbe Zijlstra daar een enorme fan van. Het TIN beschrijft de toestand als volgt:

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Het eigen vermogen werd in 2008 gecreëerd door de van de panden van het TIN aan de Herengracht in . Die opbrengst werd toen in samenspraak met OCW gereserveerd in een zogenaamd bestemmingsfonds voor de toekomstige huisvesting van de in een nieuw Theatermuseum. Nu het Theatermuseum er niet komt, dankzij het negatief advies van de , wil het TIN het gebruiken om de onder te brengen bij de Universiteit van . Het staat dit niet toe. Terwijl juist met de inzet van dit de kan blijven bestaan, zonder dat het de overheid extra kost.

Het TIN was al een juridisch procedure gestart om de bevriezing van het bestemmingsfonds aan te vechten. Deze werd opgeschort nadat OCW liet weten graag een plan voor de borging van de te willen bespreken. Deze afspraak werd echter onverwachts geschonden door een formele brief van het waarin zij niet inhoudelijk ingaat op het borgingsplan en onverminderd de bestemmingsfonds blijft claimen.

Voorstanders van het stoppen met s zeggen graag dat wat goed is, vanzelf boven komt drijven. Nu mag dat in een enkel geval en voor die hier en nu gemaakt wordt. De vraag of wat goed wás, ook vanzelf weer boven komt drijven, kunnen we in de eerste week van januari 2013 bepalen, nadat de gehele in de Amstel is gekieperd.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top