Meteen naar de inhoud

Goed getimed cadeau van Bussemaker

Rijksmuseum Twente kan waarschijnlijk open blijven nu minister van cultuur Jet Bussemaker (PvdA) aan de kamer heeft toegezegd om de geplande bezuiniging van 50% op de exploitatie te halveren. Bovendien gaat zij zich hard maken om ‘linksom of rechtsom’ het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming in het voortgezet onderwijs als verplicht examenvak te behouden, en gaat ze op zoek naar geld om ook de cultuurkaart langer te laten bestaan dan alleen tot augustus 2013. Over die zaken ontvangt de kamer in het voorjaar een brief.

Het begrotingsdebat cultuur had dit jaar een geheel nieuwe teneur. Tot nu toe waren het VVD en PVV die op vaak honende toon, en meestal nogal achteloos in de visie, veel cultuurminnaars en -makers schoffeerden. Nu was vrijwel de hele kamer op zoek naar mogelijkheden om het een beetje goed te maken met de cultuursector, die twee keer zo hard door bezuinigingen is getroffen als elke andere sector.

Het begon nog ‘ouderwets’, met spreekbeurten van oudgediende Martin Bosma van de PVV en nieuwkomer Venrooy van de VVD, die – gebroederlijk naast elkaar – de kamer voorhielden dat geld voor kunst echt iets van het verleden diende te zijn, en dat het doel was om binnen afzienbare tijd helemaal geen subsidie meer aan kunst te geven. De interrupties van Bosma, vroeger nog wel eens voorzien van een grapje hier en daar, waren deze keer alleen maar hard (ook in volume) en intimiderend. Het verwijt dat de PvdA nu kunstbeleid steunt waar die partij drie jaar lang hard tegen heeft gevochten kon hij zo niet maken, waardoor SP-er Jasper van Dijk die rommelbal van de PVV vervolgens met een sierlijke boog kon inkoppen. De nieuwe cultuurwoordvoerder van de PvdA, Jacques Monasch, had duidelijk nog wat moeite met de scheldkanonnades van Bosma, maar hoefde diens losse flodders verder niet te vrezen.

Opvallend was verder de inbreng van het CDA, met de nieuwe cultuurwoordvoerster Mona Keizer. Zij opende haar betoog met een paar citaten van Alain de Botton, een filosoof die wereldwijd het milde atheïsme predikt. Het ging haar om de noodzaak van beleid met een visie, en zoals Alain de Botton schrijft, maar zij niet helemaal oppikte, is kunst bij uitstek in staat om het oude monopolie op moreel gezag van de godsdienst over te nemen. Dat had nog een leuk filosofisch debatje kunnen opleveren.

Maar hard tegen hard ging het dus verder niet. Minister Bussemaker ging op zoek naar mogelijkheden om iets aan het harde beleid van haar voorganger Zijlstra te doen, en kwam daar dus op het juiste moment mee, net toen iedereen van de museumsector al teleurgesteld de publieke tribune en het pand had verlaten. Dat het sneu blijft voor Loevestein en Huis Doorn, en dat het Metropole Orkest nu alleen nog maar naar geld kan fluiten is daarmee naar de achtergrond geraakt. Het kleine cadeautje, dat wij van de pers allemaal stiekem wel verwachtten, heeft zijn werk gedaan.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands