Vijftien jaar na Peter Delpeuts Felice, Felice krijgt het International Film Festival Rotterdam weer een Nederlandse opening. De 42ste editie van dit toonaangevende evenement gaat op 23 januari van start met de wereldpremière van De wederopstanding van een klootzak van Guido van Driel, zo maakte festivaldirecteur Rutger Wolfson vanmiddag bekend.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

 

De wederopstanding van een klootzak

Van Driel baseerde deze door Wolfson als ‘duister, verontrustend en magisch ‘ omschreven geschiedenis op zijn eigen veelgeprezen graphic novel Om mekaar in Dokkum uit 2004. Yorick van Wageningen speelt een van de hoofdrollen. De ons onlangs jammerlijk ontvallen Jeroen Willems is in een bijrol te zien. De wederopstanding van een klootzak is ook geselecteerd voor de Tijgercompetitie.

Een van de programmaonderdelen waar Wolfson bij de presentatie de aandacht op vestigde is Changing Channels, waarin de relatie tussen film en televisie wordt belicht. Lang is er in cinefiele kringen op televisie neergekeken, maar met name in de Verenigde Staten is televisie steeds meer de plaats geworden waar de meest interessante filmmakers zijn te vinden. Daar treffen we de ideeën en creatieve talenten die door de blockbusters en romantische komedies van het bioscoopdoek zijn verdreven. Ook in andere landen zien we dat filmmakers de ruimte ontdekken die televisie biedt. Met steeds grotere beeldschermen wordt de kijkervaring thuis ook steeds beter.

 

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:
Profugos

Rotterdam vertoont in dit kader onder meer de zich in drugskringen afspelende misdaadserie Profugos van de Chileense filmmaker Pablo Larrain. In 2009 kreeg Larrain de prijs van de Nederlandse filmkritiek voor zijn huiveringwekkende Tony Manero, waarin een onberekenbare en impotente discodanser de geest van de dictatuur verbeeldt. Ook in Profugos sluipen weer allerlei aspecten van de Chileense samenleving het misdaadverhaal binnen.

Leo Bankersen

 

Laat weten wat je ervan vindt
Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

Foto bovenaan:
De wederopstanding van een klootzak
Scroll naar top