Meteen naar de inhoud

Nederlandse opening Filmfestival Rotterdam 2013, dat dit jaar ook televisie omhelst

Vijftien jaar na Peter Delpeuts Felice, Felice krijgt het International Film Festival Rotterdam weer een Nederlandse opening. De 42ste editie van dit toonaangevende evenement gaat op 23 januari van start met de wereldpremière van De wederopstanding van een klootzak van Guido van Driel, zo maakte festivaldirecteur Rutger Wolfson vanmiddag bekend.

 

De wederopstanding van een klootzak

Van Driel baseerde deze door Wolfson als ‘duister, verontrustend en magisch ‘ omschreven geschiedenis op zijn eigen veelgeprezen graphic novel Om mekaar in Dokkum uit 2004. Yorick van Wageningen speelt een van de hoofdrollen. De ons onlangs jammerlijk ontvallen Jeroen Willems is in een bijrol te zien. De wederopstanding van een klootzak is ook geselecteerd voor de Tijgercompetitie.

Een van de programmaonderdelen waar Wolfson bij de presentatie de aandacht op vestigde is Changing Channels, waarin de relatie tussen film en televisie wordt belicht. Lang is er in cinefiele kringen op televisie neergekeken, maar met name in de Verenigde Staten is televisie steeds meer de plaats geworden waar de meest interessante filmmakers zijn te vinden. Daar treffen we de ideeën en creatieve talenten die door de blockbusters en romantische komedies van het bioscoopdoek zijn verdreven. Ook in andere landen zien we dat filmmakers de ruimte ontdekken die televisie biedt. Met steeds grotere beeldschermen wordt de kijkervaring thuis ook steeds beter.

 

Profugos

Rotterdam vertoont in dit kader onder meer de zich in drugskringen afspelende misdaadserie Profugos van de Chileense filmmaker Pablo Larrain. In 2009 kreeg Larrain de prijs van de Nederlandse filmkritiek voor zijn huiveringwekkende Tony Manero, waarin een onberekenbare en impotente discodanser de geest van de dictatuur verbeeldt. Ook in Profugos sluipen weer allerlei aspecten van de Chileense samenleving het misdaadverhaal binnen.

Leo Bankersen

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
4 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen