We melden het persbericht maar even onverkort. Ter informatie. Komen zo nu en dan meer van dit soort berichten langs. We plaatsen niet alles, want daar wordt de wereld wel erg somber van. De wereld zoals veel mensen die kenden, en waarvan ze dachten dat het de trots van was, komt piepend en krakend tot stilstand om ruimte te bieden aan. Tja. Daar gaan we de komende jaren verslag van doen. Van wat daarvoor in de plaats komt.

Instituut Nederland wordt per 31 december ontmanteld en gaat vanaf 2013 door als Stichting TIN. De Stichting blijft actief om de Nederlandse theatergeschiedenis levend te houden met onder meer de Theaterencyclopedie, de theatervacaturesite en theatereducatielessen voor het voortgezet onderwijs.

Stichting TIN

De Stichting TIN zal in nauwe samenwerking met de beheerders van de theatercollectie, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, er voor gaan zorgen dat de online theaterencyclopedie actueel en in de lucht blijft. De Stichting ontvangt geen en zal de activiteiten financieren met de exploitatie van de succesvolle theatervacaturesite en met aanvullende fondswerving. Bovendien gaat de Stichting TIN in 2013 digitale theaterlessen voor het voortgezet onderwijs exploiteren.

Einde Theater Instituut Nederland

Ondanks alle protesten tegen de cultuurbezuinigingen van het eerste kabinet Rutte valt 31 december 2012 definitief het doek voor Theater Instituut Nederland. Ruim tachtig jaar zette het Instituut zich in voor de ondersteuning van de theatersector en het levend houden van de Nederlandse theatergeschiedenis. Een poging om door te starten als Theatermuseum kon in juni dit jaar niet rekenen op steun van de . Alle werknemers van het TIN verliezen hun baan.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Verschillende taken elders ondergebracht

Sinds duidelijk is dat het Theaterinstituut de deuren moet sluiten is hard gewerkt om zoveel mogelijk activiteiten elders onderdak te laten vinden. De collectie en de mediatheek zullen langdurig worden beheerd door de Universiteit van Amsterdam. Internationale informatie en promotie van het Nederlands theater én het talentontwikkelingsprogramma ‘Blind Date’ worden in ieder geval de komende maanden voortgezet door Promotie Podiumkunsten. Het dit jaar gelanceerde online platform theatereducatie.nl voor docenten basis en voortgezet onderwijs zal worden voortgezet door Van Engelenburg Theaterproducties. De TheaterFotoPrijs wordt opnieuw georganiseerd door de oorspronkelijke initiatiefnemer, de VVTP.

De krachtige bundeling van kennis over zowel de theatergeschiedenis als de sector van nu, waar de afgelopen jaren duizenden studenten, professionals en liefhebbers gebruik van maakten, behoort met de opheffing van het Instituut echter definitief tot het verleden.

Foto bovenaan:
Scroll naar top