Nog tot en met 31 december kunnen liefhebbers van klassieke muziek neuzen in de ongekende hoeveelheid bladmuziek, cd’s en muziekboeken bij Broekmans & van Poppel. De iconische winkel, statig gelegen naast Brasserie Keyzer en het Concertgebouw aan de Van Baerlestraat in Amsterdam, sluit na 102 jaar zijn deuren. Het familiebedrijf zal verdergaan in Badhoevedorp, waar nu al het centrale magazijn en de administratie gevestigd zijn. De winkel in Utrecht blijft wel bestaan.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Het besluit werd ‘met pijn in het hart’ genomen, zegt mede-eigenaar Wilfred Ganzinotti in het magazine InZuid, dat het nieuws afgelopen woensdag naar buiten bracht. Het chique pand zal verbouwd worden tot luxe appartementen, met op de begane grond twee winkelruimtes. Het is de zoveelste verarming van zowel het Amsterdamse winkelaanbod als het gevarieerde straatbeeld dat de stad voor (te) veel toeristen zo aantrekkelijk maakt.

‘Unieke aantrekkingskracht’

Onlangs nog sprak Kajsa Ollongren, wethouder van onder andere economie en kunst & cultuur van de Gemeente Amsterdam, van de ‘unieke aantrekkingskracht door het rijke aanbod aan kunst en cultuur, de monumentale grachten en de diverse winkels en horeca’, die leidt tot een enorme toename van bezoekers. Zij is van zins maatregelen te nemen om ‘de balans tussen bewoners, bezoekers en bedrijven te bewaken’. Het is de vraag of dat nodig is: als de in het afgelopen decennium ingezette kaalslag doorgaat, zal de bezoekersstroom vanzelf opdrogen.

Marco Ganzinotti, eveneens mede-eigenaar van Broekmans & van Poppel, benadrukt dat er geen sprake is van een exorbitante huurverhoging, zoals die enkele jaren geleden de platenzaak Mulder aan de Ferdinand Bolstraat noopte de deuren te sluiten: ‘We hebben weliswaar een huurachterstand van enkele maanden’, zegt hij aan de telefoon, ‘maar dat komt mede doordat mensen steeds meer online kopen. ­– En vooral: illegaal downloaden’.

Met plank en al van A naar B

Of de klanten bereid zijn voortaan af te reizen naar Badhoevedorp, wat velen zien als een B-locatie, is de vraag. Het aantrekkelijk loopje van Concertgebouw naar de winkel voor of na een concert is voorgoed voorbij. ‘Maar we hebben in Badhoevedorp al wel degelijk een trouwe schare bezoekers’, werpt Ganzinotti tegen. ‘We hopen uiteraard dat ook anderen ons daar zullen weten te vinden. Al was het alleen al om onze zeer uitgebreide afdeling tweedehandsuitgaven. Wij hebben bladmuziek van uitgeverijen die de afgelopen jaren failliet zijn gegaan, vaak voor een prikkie.’ De cd-verkoop wordt wel stopgezet.

De uitgeverij Broekmans & van Poppel blijft gewoon bestaan. Ganzinotti: ‘Sterker nog, het is dankzij de verkoop van onze eigen partituren dat we het nog zo lang aan de Van Baerlestraat hebben kunnen uitzingen.’ Over de verhuizing is goed nagedacht: ‘We sluiten op 31 december onze deuren en pakken in twee weken tijd onze hele voorraad in dozen, met plank en al. In Badhoevedorp wordt alles precies op dezelfde manier aangeboden als in ons huidige filiaal. Het wordt een race tegen de klok, maar langer kunnen we het ons niet veroorloven dicht te zijn. Ondertussen gaat de online verkoop gewoon door.’

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Een stressvolle onderneming, beaamt Ganzinotti: ‘Maar stress hadden we de afgelopen periode toch al meer dan genoeg.’

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Goed om te weten: in de winkel worden flyers aangeboden met informatie en routebeschrijving. De online verkoop gaat gewoon door. Het artikel van InZuid leest u hier

 

 

Foto bovenaan:
SONY DSC
Scroll naar top