Meteen naar de inhoud

Minister vindt belangrijk advies Raad voor Cultuur te prijzig

De Raad voor Cultuur, onlangs versterkt met nieuwe leden met veel managementtalent en zakelijk inzicht, moet een nederlaagje accepteren. Cultuurminister Jet Bussermaker legt namelijk een belangrijke pijler van het laatste advies van de Raad naast zich neer. In een brief aan de kamer laat ze weten te zoeken naar alternatieven voor het voorstel van de Raad om ‘Objecten van Nationaal Belang te beschermen via het aanwijzen van een ‘Kerncollectie’. In plaats daarvan zegt Bussemaker: “Mijn uitgangspunt is dat uitvoeringskosten proportioneel moeten blijven. Ik onderzoek daarom of er een effectievere en efficiëntere methode is voor het beschermen van dergelijke objecten.”

Gaat het alleen om geld, of is er ook een inhoudelijk argument? We weten het niet, maar vast staat dat dat hele idee van een ‘kerncollectie’ niet echt goed viel in de erfgoedsector. Het betekende namelijk in feite dat collecties die nu in privéhanden zijn, zomaar eens genationaliseerd zouden kunnen worden, omdat de Raad had besloten dat ze ‘van nationaal belang’ waren.

NRC-commentator Marc Chavannes kreeg erg veel bijval toen hij zoiets in februari opperde in zijn krant, en dat een maand later pas in de echte openbaarheid bracht. Wij quoten: De Raad voor Cultuur verdient hier een hoge Sovjetonderscheiding. Lees mee. ‘Van instellingen naar bestel’. Tot nu toe zelfstandige musea – de meeste niet van het Rijk – moeten worden opgenomen in een nationaal ‘bestel’, een soort half open inrichting voor hardleerse kunstbeheerders. Eigen traditie, zelf nadenken, eigen plannen leveren te weinig ‘collectierendement’ op voor de fictieve ‘Collectie Nederland’.

De rest van het advies is volgens de minister interessant, maar meer ook niet. Zo blijkt. Feitelijk zegt ze: ik onderzoek het gegeven van en wet, maar of ik die volgens het advies van de Raad ga opzetten, betwijfel ik: “Momenteel bestaan er verschillende wetten en regelingen voor de monumentenzorg, de archeologie, archieven en museale collecties. Een nieuwe Erfgoedwet kan, zoals de Raad adviseert, deze terreinen met elkaar verbinden. Ik onderzoek de verdienste die een dergelijke wet kan hebben voor ons cultureel erfgoed.”

Ministers en staatssecretarissen leggen wel vaker adviezen van hun adviesraden naast zich neer. Soms is dat niet goed en maakt de Raad in kwestie zich zo boos dat hij opstapt. Soms moeten we misschien blij zijn met een minister die haar eigen koers voert.

We zijn geïnteresseerd in uw mening.

 Het advies van de raad.

Klik om toegang te krijgen tot Ontgrenzen-en-Verbinden.pdf

De brief van de minister.

Klik om toegang te krijgen tot kamerbrief-over-advies-raad-voor-cultuur-ontgrenzen-en-verbinden-naar-een-nieuw-museaal-bestel.pdf

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5€ / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36€ / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands