Paul Verhoeven, Dick Maas, Katja Schuurman, Monique van de Ven en Kim van Kooten zijn allemaal speciale gast op de komende editie van het Nederlands Filmfestival. Niets bijzonders, denkt u, maar als u ze op de festivalposters ziet zult u ze waarschijnlijk niet herkennen. Het zijn namelijk naamgenoten van bekende filmpersoonlijkheden die dit jaar als blikvanger fungeren. Met deze knipoog naar het sterrendom wil het festival tevens duidelijk maken dat het mikt op een breed publiek. Iedereen mag zich speciale gast voelen.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Zo zal ook de openingsfilm Hoe duur was de suiker van Jean van de Velde op 25 september niet alleen in Utrecht in première gaan, maar tegelijkertijd in (minstens) 21 andere steden.

Op de persconferentie werd vanmiddag het festivalprogramma bekend gemaakt, waaronder de competities om de Gouden Kalveren en het jaaroverzicht.

Het hoofdthema is dit jaar ‘Naakt’. Ook daarin schuilt een knipoog, namelijk naar een van de meest hardnekkige clichés, en misschien wel misverstanden over de Nederlandse film. Overigens zal dit thema vooral figuurlijk moeten worden opgevat. Het gaat ook over kwetsbaarheid, schoonheid en schaamteloosheid. Hoe onthullend kan je zijn, hoe dicht kan een filmmaker zijn onderwerp op de huid zitten, hoeveel durft deze van zichzelf te laten zien. Vijftien films, waaronder dus niet alleen Spetters (Paul Verhoeven, 1980), maar ook de indringende documentaire Begrijp je nu waarom ik huil (1969) van Louis van Gasteren over een voormalig concentratiekampgevangene en Nieuwe tieten (2013), waarin filmmaker Sacha Polak worstelt met de vraag of ze net als Angelina Jolie haar borsten preventief moet laten amputeren.

Het eerste Gouden Kalf werd vanmiddag bekend gemaakt. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs, voor bijzondere verdienste voor de Nederlandse filmcultuur, zal op de openingsavond worden uitgereikt aan filmpublicist Monique van Schendelen. Al 27 jaar is zij betrokken bij publiciteit en promotie van talloze films, festivals, filmpublicaties en andere filmactiviteiten. Daarmee is ze een begrip geworden in de filmwereld en bij de media die daarover publiceren.

Tevens werden de nominaties bekend gemaakt voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. De genomineerden zijn Dagboeken van een olifant van Janina Pigaht, Ik stond erbij van Niels van Koevorden en Opera in de rimboe van René van ‘t Erve. Opvallend is dat het drie documentaires zijn. De winnaar wordt op de openingsavond bekend gemaakt.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Gast van het Jaar is regisseur Paula van der Oest. Voor haar regiedebuut Coma (1994) mocht ze al direct een Gouden Kalf in ontvangst nemen. De afgelopen twee jaar won ze Gouden Kalveren voor Black Butterflies en The Domino Effect. Op dit moment werkt ze aan Lucia de B., over een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland. Tijdens het festival zal Van der Oest, die een teamspeler bij uitstek is, ook haar vaste crewleden in de spotlights zetten.

Het festival zal ook aandacht schenken aan het 25-jarig bestaan van het met opheffing bedreigde Mediafonds, onder door te laten zien welke belangwekkende producties zo al dankzij steun van dit fonds tot stand kwamen.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

En ja, de filmmaker Paul Verhoeven zal ook van de partij zijn. Naar aanleiding van zijn door middel van publieksparticipatie tot stand gekomen thriller Steekspel gaat hij met het publiek in gesprek over de voors en tegens van deze aanpak.

 

Foto bovenaan:
Kim van Kooten (18 jaar, Sassenheim) speciale gast op het NFF
Scroll naar top