Meteen naar de inhoud

Naakt is hoofdthema op 33ste editie Nederlands Film Festival, Hoe Duur was de Suiker openingsfilm

Paul Verhoeven, Dick Maas, Katja Schuurman, Monique van de Ven en Kim van Kooten zijn allemaal speciale gast op de komende editie van het Nederlands Filmfestival. Niets bijzonders, denkt u, maar als u ze op de festivalposters ziet zult u ze waarschijnlijk niet herkennen. Het zijn namelijk naamgenoten van bekende filmpersoonlijkheden die dit jaar als blikvanger fungeren. Met deze knipoog naar het sterrendom wil het festival tevens duidelijk maken dat het mikt op een breed publiek. Iedereen mag zich speciale gast voelen.

Zo zal ook de openingsfilm Hoe duur was de suiker van Jean van de Velde op 25 september niet alleen in Utrecht in première gaan, maar tegelijkertijd in (minstens) 21 andere steden.

Op de persconferentie werd vanmiddag het festivalprogramma bekend gemaakt, waaronder de competities om de Gouden Kalveren en het jaaroverzicht.

Het hoofdthema is dit jaar ‘Naakt’. Ook daarin schuilt een knipoog, namelijk naar een van de meest hardnekkige clichés, en misschien wel misverstanden over de Nederlandse film. Overigens zal dit thema vooral figuurlijk moeten worden opgevat. Het gaat ook over kwetsbaarheid, schoonheid en schaamteloosheid. Hoe onthullend kan je zijn, hoe dicht kan een filmmaker zijn onderwerp op de huid zitten, hoeveel durft deze van zichzelf te laten zien. Vijftien films, waaronder dus niet alleen Spetters (Paul Verhoeven, 1980), maar ook de indringende documentaire Begrijp je nu waarom ik huil (1969) van Louis van Gasteren over een voormalig concentratiekampgevangene en Nieuwe tieten (2013), waarin filmmaker Sacha Polak worstelt met de vraag of ze net als Angelina Jolie haar borsten preventief moet laten amputeren.

Het eerste Gouden Kalf werd vanmiddag bekend gemaakt. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs, voor bijzondere verdienste voor de Nederlandse filmcultuur, zal op de openingsavond worden uitgereikt aan filmpublicist Monique van Schendelen. Al 27 jaar is zij betrokken bij publiciteit en promotie van talloze films, festivals, filmpublicaties en andere filmactiviteiten. Daarmee is ze een begrip geworden in de filmwereld en bij de media die daarover publiceren.

Tevens werden de nominaties bekend gemaakt voor de Filmprijs van de Stad Utrecht, de prijs voor de beste debuutfilm van het festival. De genomineerden zijn Dagboeken van een olifant van Janina Pigaht, Ik stond erbij van Niels van Koevorden en Opera in de rimboe van René van ’t Erve. Opvallend is dat het drie documentaires zijn. De winnaar wordt op de openingsavond bekend gemaakt.

Gast van het Jaar is regisseur Paula van der Oest. Voor haar regiedebuut Coma (1994) mocht ze al direct een Gouden Kalf in ontvangst nemen. De afgelopen twee jaar won ze Gouden Kalveren voor Black Butterflies en The Domino Effect. Op dit moment werkt ze aan Lucia de B., over een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland. Tijdens het festival zal Van der Oest, die een teamspeler bij uitstek is, ook haar vaste crewleden in de spotlights zetten.

Het festival zal ook aandacht schenken aan het 25-jarig bestaan van het met opheffing bedreigde Mediafonds, onder door te laten zien welke belangwekkende producties zo al dankzij steun van dit fonds tot stand kwamen.

En ja, de filmmaker Paul Verhoeven zal ook van de partij zijn. Naar aanleiding van zijn door middel van publieksparticipatie tot stand gekomen thriller Steekspel gaat hij met het publiek in gesprek over de voors en tegens van deze aanpak.

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen schrijft over film sinds Chinatown en Night of the Living Dead. Recenseerde als freelance filmjournalist lange tijd voor de GPD. Is nu, onder andere, een van de vaste bijdragers aan De Filmkrant. Breekt graag een lans voor kinderfilms, documentaires en films uit niet-westerse landen. Andere specialiteiten: digitale zaken en filmeducatie.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175€ / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50€ / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands