Vijfsterren Symfonieorkest. Zo gaat het Nederlands Symfonieorkest volgend seizoen heten. Het voormalige Orkest van het Oosten probeerde ‘Nederlands’ te worden, maar kreeg een rechtszaak aan de broek van het Philharmonisch Orkest, dat al ‘Nederlands’ was.  ‘De politiek moet zich met de rechtsgang gaan bemoeien. Want zo kan het niet langer. Dit kost bakken met geld.’ Aldus Harm Mannak.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

[Tweet “Directeur gooit naam symfonieorkest te grabbel.”]

De directeur van het voormalige Orkest van het Oosten is het echt zat. Maar wat is hij precies zat? Dat rechters uitspraken doen op basis van feiten? Dat rechters keer op keer besluiten dat de naamsverandering in Nederlands Symfonieorkest ongedaan gemaakt moet worden. Inhoudelijk was al geen enkel beroep meer mogelijk. Dan maar een bodemprocedure. Kost wat, maar dan heb je ook –

Oh wacht, helemaal niks.

En dan moet je in ieder geval voorlopig je naam veranderen. Dat wil je niet. Maar dan volgt nog een uitspraak:

Het blijft aan het in Enschede gevestigde Het orkest van het Oosten verboden om de naam Nederlands Symfonie Orkest te voeren. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag, in een door het Nederlands Philharmonisch Orkest ingesteld hoger beroep, beslist.

Het Nederlands Philharmonisch orkest heeft tegen de door Het orkest van het Oosten in 2011/2012 ingezette naamswijziging bezwaar omdat over het voeren van de naam in 1996/1997 tussen de directeuren van de beide orkesten afspraken zijn gemaakt. Volgens het hof heeft het Orkest van het Oosten ten onrechte gemeend dat het niet meer is gebonden aan een eerder, in juni 2013, door het hof in dit geschil uitgesproken veroordeling.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

En dan roep je dat we dat in Nederland toch niet moeten willen: ‘Het wordt tijd dat de politiek er iets van vindt. Dit kost de cultuursector alleen maar geld.’ Als daad van verzet noem je jezelf *****Symfonieorkest. Dat zal de rechtbank leren! Wellicht was @#%*!>? Symfonieorkest beter geweest.

[Tweet “Wellicht was @#%*!>? Symfonieorkest beter geweest.”]

Geen idee hoe ver de macht van de Enschedese cultuurwethouder Marijke van Hees gaat, maar invloed uitoefenen op een bodemprocedure lijkt wat hoog gegrepen. Het is de omgekeerde wereld. Juridische procedure op juridische procedure stapelen, maar als je ongelijk krijgt roepen dat dit zonde van het geld is. Dat viel zelfs het aan GeenStijl gelieerde Das Kapital op.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

Het begint op de spreekwoordelijke kat in het nauw te lijken. Meer en meer wordt pijnlijk zichtbaar dat het veel te ambitieuze businessplan van het Nederlands Symfonieorkest niet haalbaar is. Maar aan dat plan kan het niet liggen. En dus horen we nu dat vooral de naam cruciaal is voor het orkest: ‘Het is een belangrijk onderdeel van de strategie, welke gebaseerd is op een bedrijfsmodel waarbij de afhankelijkheid van de rijksoverheid stap voor stap minder wordt.’

Het *****Symfonieorkest kruipt in een poging het falen van het management te verbloemen in de slachtofferrol: ‘Omdat de rechters onze naam willen afpakken, kunnen wij onze doelstellingen niet halen. Help ons, politiek, zeker als we binnenkort weer om geld moeten vragen.’

Bijvoorbeeld omdat we nog een onzinnige procedure moeten starten omdat kranten weigeren standaard bij besprekingen van onze optredens vijf sterren af te drukken. Je ziet het gebeuren. En ja, het steekt natuurlijk dat uitgerekend het Enschedese operagezelschap dat het *****Symfonieorkest wilde overnemen wél zijn naam mag veranderen in Nederlandse Reisopera. Met geld toe.

Foto bovenaan:

18 reacties op “Sterretje. Vijfmaal. En dan Symfonieorkest.”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top