Minister Bussemaker vindt het nog veel te vroeg om alarm te slaan over de bezuinigingen die gemeentes nog gaan doorvoeren op cultuur. Onderzoeksbureau Berenschot had eerder dit jaar berekend dat er nog vele procenten van het lokale cultuurbudget af zouden gaan. Onze eigen bronnen vertelden dat Berenschot nog aan de zonnige kant zat. Volgens de minister is het onderzoek echter te beperkt: er is maar onder 65 gemeentes gecheckt, en bovendien is het nog veel te vroeg.

Wij vragen ons dan af hoe vroeg te laat is. Nu al blijkt dat bijvoorbeeld veel Amsterdamse kunstinstellingen die nog wel subsidie krijgen, in zwaar weer terecht zijn gekomen. De wereld om hen heen is ingestort, de sector is gedecimeerd, geld om door te gaan is er eigenlijk niet. En er dreigen nog steeds enorme verliezen op vastgoed en grondaankopen. Dat probleem blijkt ook een probleem te zijn van de kunsten, want veel van dat slechte vastgoed wordt nu bewoond door gesubsidieerde kunstinstellingen, die torenhoge huren betalen aan – u raadt het al – de gemeente die anders met een gigantische kostenpost zou zitten.

Elke ochtend ons nieuws in je mailbox?

Wanneer je lid wordt kun je elke dag een update in de mail krijgen, met onze laatste berichten.

Word ook lid, door HIER te klikken!


Al lid? Login

Enfin. De minister zegt dat we rustig kunnen gaan slapen. Zij zal waken, tot de volgende verkiezingen.

De brief vindt u hierrr.

10 REACTIES

  1. @wijbrand @cultuurpers Straks vergaderingmet A’dam @kunstraad over gevolgen bezuinigingen & nieuwe subsidiesystematiek. We nemen dit mee!

Comments are closed.