Ga naar de inhoud

Winternachten Festival biedt de beste kans om grote schrijvers van dichtbij te zien. En Francis Broekhuijsen.

Vanaf 18 januari staat Den Haag in het teken van Winternachten. Dat is volgens ons het leukste literatuurfestival van het westen van Nederland. Het gaat dit jaar onder meer over Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, de lijfspreuk van de Franse Revolutie. Maar ook over Karl Marx. Onder het motto ‘we the people’ gaat het tijdens Winternachten dus over populisme en afscheiding, over collectiviteit en individualisme. Kortom: hoe kijken schrijvers uit landen als India en stadswijken als de Schilderswijk aan tegen de verwarrende wereld van vandaag.

In dit bericht vind je links naar de boeken van auteurs die optreden tijdens het Winternachten Festival 2018. We brengen die links in samenwerking met Bol.com. Met een aankoop via die links help je ons ook de winter door, want Cultuurpers ontvangt, net als de schrijver, een percentage van de verkoopopbrengst.

De Aftrap op donderdag

Poetry slam-talent Sanam Sheriff uit India, dichters Efe Murad (Turkije) en Ghayath Almadhoun (Zweden), en dichter-schrijvers Maarten van der Graaff en Rodaan Al Galidi uit Nederland. Met deze schrijvers stelt Winternachten festival een nieuwe internationale literaire generatie voor. Ze dragen voor uit eigen werk en Hassnae Bouazza spreekt daarna met alle deelnemers over de zeggingskracht van poëzie.

Mohsin Hamid komt uit Pakistan en werd dit jaar nog genomineerd voor de Man Booker Prize met zijn roman Exit West. Hij houdt daarom dit jaar de Free the World!-toespraak, de traditionele opening van het vierdaagse festival. Na afloop worden de PEN Awards uitgereikt. Die prijs gaat meestal naar schrijvers die niet zelf aanwezig kunnen zijn, omdat hun regering uitreizen verbiedt of ze in de gevangenis zitten. Of vermist zijn. Dat maakt de prijzen feestelijk, maar ook tragisch en zeker noodzakelijk.

Er is daarbij ook muziek van Boi Akih. En poëzie door Joost Baars.

Friday Night Unlimited

Twee lange avonden vol poëzie, gesprekken, muziek en zelfs dans in het Theater aan het Spui. We zijn er alweer voor het zesde jaar bij en zinnen op nog iets ludieks. Want dat hoort er eigenlijk een beetje bij. Maar er komt van ons vooral een gecombineerd live verslag via twitter en snedige nabesprekingen, en mogelijk een bijzonder interview. Zoals dat van twee jaar geleden, met Susan Neiman. Over David Bowie, die toen net dood was.

De Toegift. Winternachten hoofdgast Susan Neiman over David Bowie (onder andere) #wn16

Wie er verder langskomt? Te veel om op te noemen. Een poging (en koop hun boeken!): in de filmzaal begint het met een programma met Felix Rottenberg, Gerlinda Heywegen en Tom Domisse. Het gaat over retorica. Ofwel: hoe je met een speech je publiek naar je hand kunt zetten.

Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Hoe Adriaan van Dis en Damiaan Denys elkaar op de sofa te grazen nemen (met woorden) kun je meemaken in zaal 2, om 20:00 uur, terwijl tegelijk in de grote zaal Alain Mabanckou een lezing houdt over vrijheid, gelijkheid en broederschap, en wat die voor ons eigenlijk nog betekenen. Aansluitend gaan Louise O. Fresco, Luuk van Middelaar, en Stephan Sanders met hem en elkaar in gesprek over de waarde van die begrippen. Er is ook muziek.

Gustaaf Peek schreef in 2017 een pamflet (Verzet!) waarin hij oproept het werk van Karl Marx te herwaarderen. Zijn idee van gelijkheid tussen mensen was volgens de jonge dichter zo slecht nog niet. Hij gaat over dat standpunt in debat met Georgisch-Duitse schrijver Nino Haratischwili en de Roemeense dichter en essayist Magda Cârneci. Hoogleraar en essayist Paul Scheffer leidt het gesprek.

Oxytocine

Bas Heijne gaat later op de avond in gesprek met de Vlaamse cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck, de Frans-Marokkaanse bestsellerschrijver Leïla Slimani, de Turkse dichter en filosoof Efe Murad, de Duitse schrijver Fatma Aydemir en de Poolse romanschrijver en journalist Grazyna Plebanek. Het gaat over dat wat oxytocine veroorzaakt: broederschap. Iets dat zowel prettige gevolgen heeft (gezellig!) als onprettige consequenties (Die anderen deugen niet). Kan pittig gesprek worden.

De eerste avond eindigt (voor het dansfeest tot in de kleine uurtjes) met een ode aan de vreugde. Bijna alle schrijvers en dichters van deze avond dragen hun eigen versie van de Europese gedachte voor.

Boek van mijn leven

Vast en avondvullend tijdens beide avonden is het onderdeel ‘Boek van Mijn Leven, waarin schrijvers aan Hassnae Bouazza uitleggen wat het boek was dat hun leven heeft bepaald. We kunnen verwachten: Gustaaf Peek, David van Reybrouck, Joost Baars, Ghayath Almadhoun, Alain Mabanckou, Mohsin Hamid, Leila Slimani, Grazyna Plebanek, Magda Carneci, Marjolijn van Heemstra, Sanam Sheriff, Charlotte van den Broeck, Efe Murad en Fatma Aydemir.

De straat op

Zaterdag overdag, wanneer de auteurs een beetje zijn bijgekomen van de voorgaande nacht,  verspreidt Winternachten zich over Den Haag. In het ISS (de aardse versie) gaat het over verhalen vertellen, ofwel ‘Storytelling’. Efe Murad (Turkije), Magda Cârneci (Roemenië), Mira Feticu (Nederland) en Çaglar Köseoglu (Nederland) gaan in gesprek met studenten en wisselen verhalen van revolutie uit. Belooft een warm bas te worden.

Een paar andere schrijvers duiken de Schilderswijk in, in de bibliotheek van deze beroemde wijk zijn er optredens van Sanam Sheriff, poetry slam-talent uit India en de jonge schrijver-columnist (en Schilderswijker) Hizir Cengiz. Dichter en buurtbewoner Ibrahim Eroglu brengt samen met zijn dochter, vocaliste Cansu Eroglu, Turkse poëzie ten gehore.

https://www.youtube.com/watch?v=OHnNQ_3J6yQ

Groot feest wordt het ook in Theater Dakota in die andere beroemde wijk van Den Haag, Escamp. Alleen al omdat Rodaan al Galidi daar langskomt. Hij treedt samen met Charlotte Van den Broeck op. En dan is er natuurlijk ook muziek. Van Monir Goran dit keer.

Verder zijn er optredens van buurtbewoners en studenten, die met eigen verhalen en spullen komen. Het belooft, mede door de altijd flamboyante presentatie door Francis Broekhuijsen, een intense middag te worden.

Leesclub

Voor mensen die de wijk niet in durven of kunnen is er natuurlijk ook nog van alles te beleven rond het fetivalhart in  het Theater aan het Spui. Kader Abdollah en Funda Müjde vertellen over hun favoriete boek, Frank Westerman spreekt met Mohsin Hamid over diens roman De val van de fundamentalist en voor de echte liefhebbers praat Ban Heijne met de immer jeugdige NRC-leesclub over Madame Bovary. Ga er heen, kan echt niet misgaan.

Saturday Night Live.

Hier gebeurt echt te veel. Eigenlijk. Het gaat over Marx, over grenzen, Marjolein van Heemstra gaat op de sofa bij Damiaan Denys.  Ghayath Almadhoun, Hassnae Bouazza, Mohsin Hamid en Paul Scheffer praten over de noodzaak van grenzen en de onmogelijkheid van grenzen. Met onder meer de Duitse bestsellerauteur Fatma Aydemir en Grazyna Plebanek gaat het over de woede die in Europa rondwaart.

Buiten, of liever gezegd in het café van Winternachten, de foyer van Theater aan het Spui zullen scholieren hun eerste schreden zetten op het dichterspad. Tot er weer kan worden gedanst. Met DJ Socrates.

Goed om te weten

Festival Winternachten duurt van 18 t/m 21 januari 2018. Inlichtingen en reserveren.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.View Author posts

Klein Cultureel Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Bij omzet minder dan 250.000 per jaar.
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Cultureel Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands