Meteen naar de inhoud

Liefde in tijden van corona

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer, wist Rilke al. Het virus trekt een duidelijke scheidslijn tussen hen die de liefde vonden en zij die nog op zoek zijn. Het vasthouden van liefde is in deze tijd een krampachtige kwestie. Wie uit elkaar gaat, gesteld dat men al samenwoonde, al dan niet met kinderen en/of huisdieren die ook nergens om hebben gevraagd, moet verhuizen – en probeer bijvoorbeeld maar eens een wasmachine te verplaatsen in de anderhalve meter-samenleving.

Het zoeken, daarentegen, verandert in een hoofse kwestie. Men verneemt van elkaars bestaan, schrijft elkaar, stuurt beeld en geluid over en weer en dan, als we over wie weet hoe lang weer onze holen uit kruipen en op elkaar afrennen, is het maar hopen dat de ander niet al te vreemd aanvoelt of ruikt – maar zelfs dan is het binnen redelijke grenzen waarschijnlijk mogelijk om samen gelukkig verder te gaan, omdat het stel samen al zoveel heeft meegemaakt, volgens de principes van het Stockholm-syndroom en de ontberingen van een gemeenschappelijke ontgroening.

Maar: de nieuwe liefde zal zelden standhouden. Wanneer de druk en isolatie van de snelkookpan die corona is en hopelijk ooit was zal zijn vervlogen, zal blijken dat het meer hechting dan liefde was, en deze hechtingen zullen oplossen in nieuw, vers vlees, dat voor een behoorlijk deel zal bestaan uit relaties die met de hakken over de sloot het einde van dit tijdperk hebben gehaald, maar nu opgelucht exploderen in orgastische golven van vrije liefde.

Partners die het virus samen zijn doorgekomen zullen gewoon doorgaan met leven zoals ze tijdens corona deden, als Japanse soldaten die nog tot in de jaren zeventig doorvochten in de jungle en met scherp schoten op iedereen die probeerde ze te komen vertellen dat de Tweede Wereldoorlog voorbij was.

Waardeer dit artikel!

Blij met dit verhaal? Laat je waardering blijken met een kleine bijdrage! Zo help je onafhankelijke cultuurjournalistiek in stand houden. (Zie je geen knop hieronder, gebruik dan deze link: donatie!)

Vlot doneren
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Klein Lidmaatschap
175 / 12 Maanden
Speciaal voor organisaties met een omzet  of subsidie van minder dan 250.000 per jaar.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
5 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon account op onze instance
Groot Lidmaatschap
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
Geen storende banners
Een premium Nieuwsbrief
10 proefabonnementen op de nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten
Inzage in financiën
Exclusieve archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Eigen mastodon-account op onze instance
Samenwerking
Privé Lidmaatschap
50 / Jaar
Voor natuurlijke personen en zzp’ers.
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Meepraten over ons beleid
Inzage in de financiën
Exclusieve archieven
Eigen mastodon account op onze instance
nl_NLNederlands