Meteen naar de inhoud

Liefde in tijden van corona

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer, wist Rilke al. Het virus trekt een duidelijke scheidslijn tussen hen die de liefde vonden en zij die nog op zoek zijn. Het vasthouden van liefde is in deze tijd een krampachtige kwestie. Wie uit elkaar gaat, gesteld dat men al samenwoonde, al dan niet met kinderen en/of huisdieren die ook nergens om hebben gevraagd, moet verhuizen – en probeer bijvoorbeeld maar eens een wasmachine te verplaatsen in de anderhalve meter-samenleving.

Het zoeken, daarentegen, verandert in een hoofse kwestie. Men verneemt van elkaars bestaan, schrijft elkaar, stuurt beeld en geluid over en weer en dan, als we over wie weet hoe lang weer onze holen uit kruipen en op elkaar afrennen, is het maar hopen dat de ander niet al te vreemd aanvoelt of ruikt – maar zelfs dan is het binnen redelijke grenzen waarschijnlijk mogelijk om samen gelukkig verder te gaan, omdat het stel samen al zoveel heeft meegemaakt, volgens de principes van het Stockholm-syndroom en de ontberingen van een gemeenschappelijke ontgroening.

Maar: de nieuwe liefde zal zelden standhouden. Wanneer de druk en isolatie van de snelkookpan die corona is en hopelijk ooit was zal zijn vervlogen, zal blijken dat het meer hechting dan liefde was, en deze hechtingen zullen oplossen in nieuw, vers vlees, dat voor een behoorlijk deel zal bestaan uit relaties die met de hakken over de sloot het einde van dit tijdperk hebben gehaald, maar nu opgelucht exploderen in orgastische golven van vrije liefde.

Partners die het virus samen zijn doorgekomen zullen gewoon doorgaan met leven zoals ze tijdens corona deden, als Japanse soldaten die nog tot in de jaren zeventig doorvochten in de jungle en met scherp schoten op iedereen die probeerde ze te komen vertellen dat de Tweede Wereldoorlog voorbij was.

Cultuurpers werkt anders. Jij bepaalt wat dit verhaal waard is!

Wat fijn dat je tot hier gelezen hebt. Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is in kranten en andere oude en nieuwe media vaak geen plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en we willen dat voor iedereen zo houden. Of je nu rijk bent, of arm. Daarom willen we deze site zo veel mogelijk gratis houden. Dat kost geld, veel geld. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan, en beseffen we ook hoe belangrijk lezers ons vinden. We vinden het bovendien de best mogelijke manier om journalistiek onafhankelijk te houden. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009: dankzij lezers die zo een beetje eigenaar worden van deze onmisbare plek!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Ingmar Heytze

Geboren in 1970 te Utrecht. Dichter. Eerste huisfilosoof van het Centraal Museum (1999-2000) en eerste stadsdichter van Utrecht (2009-2011). Schreef twee jaar anti-sportcolumns voor de Volkskrant en twintig jaar columns voor het (AD) Utrechts Nieuwsblad. Werkt momenteel voor Onze Taal. Schreef een stuk of vijftien dichtbundels en is altijd bezig met nieuw werk. Won in 2008 de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en ontving in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands