Wie gezegend is met de achternaam ‘schaap’ weet niet alleen dat hij uit een rijk en eerbaar geslacht stamt, maar kent ook alle spreekwoorden, gezegden en al dan niet beledigend bedoelde naamgrappen uit het hoofd. Tot en met kameraadschappelijk blatende chefs . Dan is het feit dat het Vlaamse theatergezelschap een voorstelling maakt met als titel ‘The Sheep Song’, reden genoeg om ook tijdens de duisterste lockdowntijden naar te gaan om de première mee te maken.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De voorstelling, die nu te zien is in het Holland , vertelt het droeve verhaal van een schaap dat zich zich van de kudde verwijdert, de mensenwereld vervolgens ernstig vindt tegenvallen, maar bij terugkomst niet meer door zijn collega’s wordt omarmd. Dat lijkt clichématig, en is het misschien ook, maar heeft als makersgroep het vermogen om zulke dingen toch heel overtuigend te brengen.

Botsing

Ze doen dat met behulp van een boel elektronica en machinerie, wat op de première nog tot rookontwikkeling in het hoofd van het leidende schaap leidde. Door een botsing met een echt schaap, deel van de echte kudde die met het gezelschap meereist, vatte de besturing van oren, bek en ogen vlam, hetgeen gelukkig niet tot persoonlijke ongelukken heeft geleid.

We zouden daar allerlei filosofische bespiegelingen aan kunnen wijden, natuurlijk. Over natuur en cultuur, en over hoe die twee altijd botsen, en elkaar beschadigen. Of over god als poppenspeler en wat die precies met onze voortplantingsdrift voor ogen heeft. Wat nuttiger is, is te benadrukken hoe fijn associatief en vrij de voorstelling is, en hoe het maakplezier en de zinnigheid er een typisch Vlaams gebeuren van maken. Vrolijk makende tragiek en horror, dus. En niet alleen omdat Jan van Eycks ‘Lam Gods’ in dat land te zien is.

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

Boodschap

Er zit geen eenduidige boodschap in The Sheep Song. Ik vind dat verfrissend in een tijd waarin in makers vaak al bij een eerste vage idee, voor een -aanvraag bijvoorbeeld, een duidelijk inhoudelijk verhaal moeten klaarhebben. volstaat met wat filosofische bespiegelingen over het fenomeen ‘schaap’ in de geschiedenis. Vervolgens zijn ze gaan knutselen en bedachten ze dat een echte kudde op het niet mocht ontbreken. Voor de rest mogen we in de zaal vrij associëren, onze eigen momentjes van ontroering en verveling bepalen.

kan zoiets doen omdat ze het vertrouwen hebben van de huizen en s in hun netwerk. Natuurlijk is dat vertrouwen breekbaar en ben je ook in altijd maar zo goed als je laatste werkstuk, maar de Bergmannetjes stralen een grote vrijheid uit. Alleen dat is al een reden om te gaan kijken.

Foto bovenaan:
the sheep song, fc bergman. Foto: Kurt van der Elst

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top