Het afgelopen jaar waren de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide Black Lives Matter-protesten van enorme invloed op onze dagelijkse realiteit. A Funeral for Street Culture probeert het gevoel van verlies en de andere gevolgen van deze gebeurtenissen binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken.
Het groepsproject, gecureerd en geïnitieerd door Metro54 en curator Rita Ouédraogo, kijkt naar de manier waarop verdriet en opborrelende fricties binnen de hedendaagse straatcultuur ruimte krijgen en voorziet in een ritueel om afscheid te nemen van sociaal-maatschappelijke trauma’s. Zo probeert dit project uit de as van straatcultuur een nieuwe toekomstvisie tot stand te brengen en deze te verbeelden.
Straatcultuur was de afgelopen decennia een wereldwijd platform voor tegendraadse culturele expressie en verzet, en had hierdoor een grote invloed op cultuur, kunst en design. De straat vormt het toneel waar mensen samenkomen uit solidariteit en uit strijd.
De straat is in protest. Het protest uit zich in verschillende vormen die de grenzen van culturen, kunst en design laten vervagen – zonder hiermee identiteit of politiek bewustzijn op te offeren. Hierdoor ontstaan keer op keer nieuwe uitingsvormen en creaties. Het eigenaarschap hiervan ligt bij de gemeenschappen die ze tot stand brachten.
Maar wat gebeurt er wanneer deze cultuur wordt overgenomen en gecommercialiseerd door merken en instellingen? In hoeverre zijn deze processen van institutionalisering en hypercommercialisering een doodvonnis voor straatcultuur? Is er nog ruimte voor tegencultuur? Hoe kan deze ruimte eruit zien?
Met kunstenaars, dichters, ontwerpers, denkers en scammers onderzoeken Metro54 en Rita Ouédraogo deze vragen. Zij verkennen de manieren waarop straatcultuur verweven is of zich juist losmaakt van disciplines en dogma’s als design, performativiteit, queerheid, mode, en activisme.
A Funeral for Street Culture is daarmee een kritische viering van straatcultuur en wordt gepresenteerd in de vorm van bijeenkomsten, installaties, performances, gesprekken en herdenkingen. Ook vindt er parallel een publieksprogramma plaats, dat samengesteld wordt door Metro54 en Rita Ouédraogo en uit zowel digitale als fysieke, intieme bijeenkomsten bestaat. Deze worden inhoudelijk vormgegeven met de deelnemende kunstenaars.
Een selectie van deelnemende kunstenaars:
Metro54 is een platform voor jonge kunstenaars, denkers, activisten, schrijvers en hosselaars die de grenzen van hun (kunst)disciplines verleggen, met speciale aandacht voor de talenten die hun inspiratie halen uit globale en hedendaagse visuele en sonische culturen.
Rita Ouédraogo studeerde Culturele Antropologie aan de UvA en woont en werkt daarnaast in Amsterdam. Haar werk als curator, schrijver en research en community-programmeur wordt gevoed door haar interesse in de Afrikaanse diaspora, het dekoloniseren van organisaties, institutioneel racisme en popcultuur.
Setareh Noorani & Jelmer Teunissen: Voor deze groepshow & publieksprogrammering hebben architect en kunstenaar Setareh Noorani en ontwerper Jelmer Teunissen een non-hiërarchische ruimte ontworpen die met de tegenstelling binnen-buitenstaander speelt. Het resultaat is een ruimte waar bezoekers doorheen kunnen lopen, kunnen rouwen en bezinnen. Pris Roos is kunstenaar, curator, onderzoeker en verhalenverteller en werkt met verschillende media zoals schilderen, spoken word, video, performance en installatie. Door te luisteren naar de personen die zij tegenkomt en te observeren, reflecteert zij op onderwerpen zoals identiteit, migratie en herinnering.
JeanPaul Paula is creative director, stylist, fotograaf en regisseur, die door de lens van gender, verwantschap en belonging naar onderwerpen als mode en popcultuur kijkt.
- Data 10 juni – 8 aug 2021
- Gepresenteerd door Metro54
- Curatoren Metro54 & Rita Ouédraogo
- Met bijdragen van Kenneth Aidoo | Frédérique Albert-Bordenave | Oko Ebombo Cédric Kouamé | Cengiz Mengüç | Narges Mohammadi Bodil Ouédraogo | JeanPaul Paula | Pris Roos | Stephen Tayo Pillars of Autumn – Tobi Balogun, Walter Götsch, Wes Mapes & Dion Rosina
- Grafisch Ontwerp Lydienne Albertoe
- Ruimtelijk Ontwerp Setareh Noorani & Jelmer Teunissen
- info@framerframed.nl www.framerframed.nl @framerframed
- OPENINGSTIJDEN di – zo 12:00 – 18:00
- ADRES Oranje- Vrijstaatkade 71 1093 KS Amsterdam Nederland