Het afgelopen jaar waren de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide -protesten van enorme invloed op onze dagelijkse realiteit. A Funeral for Street Culture probeert het gevoel van verlies en de andere gevolgen van deze gebeurtenissen binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken. 

Het groepsproject, gecureerd en geïnitieerd door Metro54 en curator Rita Ouédraogo, kijkt naar de manier waarop verdriet en opborrelende fricties binnen de hedendaagse straatcultuur ruimte krijgen en voorziet in een ritueel om afscheid te nemen van sociaal-maatschappelijke trauma’s. Zo probeert dit project uit de as van straatcultuur een nieuwe toekomstvisie tot stand te brengen en deze te verbeelden. 

Straatcultuur was de afgelopen decennia een wereldwijd platform voor tegendraadse culturele expressie en verzet, en had hierdoor een grote invloed op cultuur, kunst en . De straat vormt het toneel waar mensen samenkomen uit solidariteit en uit strijd. 

De straat is in protest. Het protest uit zich in verschillende vormen die de grenzen van culturen, kunst en laten vervagen – zonder hiermee identiteit of bewustzijn op te offeren. Hierdoor ontstaan keer op keer nieuwe uitingsvormen en creaties. Het eigenaarschap hiervan ligt bij de gemeenschappen die ze tot stand brachten. 

Maar wat gebeurt er wanneer deze cultuur wordt overgenomen en gecommercialiseerd door merken en instellingen? In hoeverre zijn deze processen van institutionalisering en hypercommercialisering een doodvonnis voor straatcultuur? Is er nog ruimte voor tegencultuur? Hoe kan deze ruimte eruit zien? 

Met , dichters, ontwerpers, denkers en scammers onderzoeken Metro54 en Rita Ouédraogo deze vragen. Zij verkennen de manieren waarop straatcultuur verweven is of zich juist losmaakt van disciplines en dogma’s als , performativiteit, queerheid, , en activisme. 

Voor je verder leest...

We hebben inmiddels al bijna 300 leden. Mensen zoals jij, met een hart voor kunst.
Word ook lid, kijk hier:

A Funeral for Street Culture is daarmee een kritische viering van straatcultuur en wordt gepresenteerd in de vorm van bijeenkomsten, s, performances, gesprekken en herdenkingen. Ook vindt er parallel een publieksprogramma plaats, dat samengesteld wordt door Metro54 en Rita Ouédraogo en uit zowel digitale als fysieke, intieme bijeenkomsten bestaat. Deze worden inhoudelijk vormgegeven met de deelnemende

Een selectie van deelnemende :

Metro54 is een platform voor jonge , denkers, activisten, schrijvers en hosselaars die de grenzen van hun (kunst)disciplines verleggen, met speciale aandacht voor de talenten die hun inspiratie halen uit globale en hedendaagse visuele en sonische culturen.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.

 Rita Ouédraogo studeerde Culturele Antropologie aan de UvA en woont en werkt daarnaast in . Haar werk als curator, schrijver en research en community-programmeur wordt gevoed door haar interesse in de Afrikaanse diaspora, het dekoloniseren van organisaties, institutioneel en popcultuur. 

JeanPaul Paula is creative director, stylist, fotograaf en regisseur, die door de lens van , verwantschap en belonging naar onderwerpen als en popcultuur kijkt. 

Persbericht
Dit is een persbericht van een van onze leden. Persberichten van leden met een ‘bijzonder’ lidmaatschap worden onverkort doorgeplaatst en gedeeld met onze volgers op sociale media. Ook meedoen? Word BIJZONDER lid!
  • Data 10 juni – 8 aug 2021
  • Gepresenteerd door Metro54
  • Lydienne Albertoe
  • info@framerframed.nl www.framerframed.nl @framerframed
  • OPENINGSTIJDEN di – zo 12:00 – 18:00
  • ADRES Oranje- Vrijstaatkade 71 1093 KS Nederland

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top