Cinedans presenteert een interdisciplinair programma waar de twee bewegingskunsten, dans en film, bij uitstek een verbintenis aangaan. Verbinding, vernieuwing en meerstemmigheid staan centraal in deze
18e internationale editie.
Vijf dagen lang presenteren wij de state of the art van de internationale dansfilm. Gezamenlijk met dancescreen – IMZ International Music + Media Centre organiseren wij dit jaar de internationale dansfilmcompetitie. Dancecreen wordt iedere drie jaar georganiseerd in samenwerking met een internationaal dansfilmfestival en vindt dit jaar voor de 16e keer plaats.
Dit jaar organiseren wij voor het eerst een Performance Relay Competition waarin wij de beste filmische voorstellingsregistraties van de afgelopen twee jaar presenteren. De volgende producties zijn reeds geselecteerd: POLITICAL MOTHER: The Final Cut (regie & choreografie Hofesh Shechter), Stranger Than Paradise van het Oostenrijkse Liquid Loft (regie & choreografie Chris Haring) en Swan Lakes (regie Gauthier Dance / Eric Gauthier met de choreografieën van Cayetano Soto, Hofesh Shechter en Marco Goecke).
Met de special Ballet Unleashed snijden wij de hang naar vernieuwing aan in het klassiek ballet, als kunstvorm en instituut. In de special Black Dance Matters en de Salon Hiphop & Romanticism Now! zetten wij aan tot bewustzijn, bieden wij historisch perspectief en reflectie op diversiteit in de dans en maatschappij. De special XXXplicit Dance, geïnspireerd op de historische relatie tussen seks en dans, bevat films van kunstenaarscollectieven en regisseurs van over de hele wereld, alleen in de cinema te zien!
Dit jaar besteden we speciale aandacht aan de dansfilm uit Taiwan. De Taiwanese dansfilm is in opkomst en kenmerkt zich door een opvallende dans- en filmtaal waarin westerse en Aziatische invloeden samenkomen.
Met de New Dutch Shorts tonen wij een brede selectie van dansfilms van eigen bodem. Er worden veel dansfilms gemaakt in Nederland en het maken van films behoort inmiddels tot de reguliere beroepspraktijk van dansmakers. Op het programma staan o.a. Crow (regie Robin Boissevain & choreografie Brecht Louwerens)
The Power of Paralysis (regie & choreografie Miloushka Bokma), STOMPEN (Dansgroep 155, regie Thomas Bos & choreografie Erik Bos), Walk in Line (regie & choreografie Rutkay Özpinar), Bboys X Ballet Variation (regie & choreografie Joseph Simon) en Puinhoop (regie Thabi Mooi & choreografie Maite Levy & Nikki Meierink).
Cinedans presenteert tevens uitzonderlijke documentaires die inzicht bieden in de werkwijze van choreografen en dansers, of een bijzonder project of dansstroming belichten. Op het programma staan onder meer het uiterst actuele Why we Fight van regisseur Mirjam Devriendt en choreograaf Alain Platel, met medewerking van beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere. Ailey van regisseur Jamila Wignot over de oprichter van het Alvin Ailey American Dance Theater, een toevluchtsoord voor zwarte kunstenaars die de Afro-Amerikaanse identiteit door middel van dans tot uitdrukking brachten. En A Delicate Balance van regisseur Christine Chevarie-Lessard over de dromen en verwachtingen van vier adolescente dansers aan de École supérieure de ballet du Québec.
Met de Virtual Reality focus en het Moving Media Installatieprogramma tonen wij innovatief interdisciplinair werk, dat crossmediaal is en dwarsverbanden legt tussen de disciplines.
Er zullen (interactieve) installaties van onder andere Sabine Molenaar, Lunatics & Poets, Keez Duyves en Anouk van Dijk te zien zijn. De volgende projecten zijn onder meer in het VR programma opgenomen:
Fugue (regie Michel Reilhac & choreografie Yoann Bourgeois, Constellation of the flesh (regie Mária Júdová & choreografie Choy Ka Fai) en Astrolabe (regie Daniel Belton / Good Company & choreografie Xiao Ke x Zi Han).
In het online festivalprogramma zullen alle films in de shorts competitie en de New Dutch-selectie worden gepresenteerd, aangevuld met alle geselecteerde Performance Relay producties en verschillende documentaires.
Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma met lezingen, workshops, pitches, Q&A’s en gratis vertoningen voor professionals en het brede publiek.
Cinedans is dé centrale plek in Amsterdam, en de enige organisatie in Nederland, die zich sinds 2003 volledig richt op de dansfilm en waar presentatie, ontwikkeling en internationale spreiding van het genre samen wordt gebracht. De organisatie rust op vier pijlers: Cinedans FEST, Cinedans LAB, Cinedans TOUR en Cinedans WEB. Cinedans FEST presenteert jaarlijks een exclusief dansfilmprogramma in Eye Filmmuseum Amsterdam. Hier tonen wij de dansfilm in al haar verschijningsvormen en bieden daarmee inzicht in de nieuwste cinematografische ontwikkelingen op gebied van het genre. Vanuit Cinedans LAB vinden de educatie- en talentontwikkelingsactiviteiten plaats, met als kernwaarden: kennismaken, bekwamen en excelleren. Cinedans TOUR verspreidt de dansfilm in samenwerking met tal van nationale en internationale partners. De jongste tak van Cinedans is Cinedans WEB: het online platform voor kennisdeling, speciale programmering en ontsluiting van het archief.