Skip to content

The Dodo spreads its wings in dire times for subsidised art

Dan moet je net Twan Huys hebben. De presentator van Nova die in een paar schoolmeestervragen alle verkiezingsambities van Job Cohen om zeep wist te helpen. Hij zal zondag 29 augustus dezelfde truc kunnen gaan uithalen met een paar linkse politici en kunstbobo’s in het traditionele Uitmarktdebat in Paradiso. Dit jaar staat dat in het teken van de door de nieuwe rechtse coalitie met opheffen bedreigde cultuursubsidies. En dat is iets waar veel mensen zich zorgen om maken.

Vanaf het moment dat operaliefhebbers en fans van Vivaldi zich door de PVV gedeklasseerd wisten als linkse hobbyisten en fans van fanfares slijpt cultureel Nederland de messen. Zeker nu iedereen terug is van vakantie en weer aan het werk gaat zal de herfst heet worden, al is er genoeg te bedenken waarom dat wel eens mee kan vallen. Immers: van alle Nederlandse cultuur wordt maar en klein deel gesubsidieerd, en er zijn genoeg kunstenaars die in stilte misschien wel op de PVV hebben gestemd omdat ze ‘het’ ook zat waren. En niemand heeft zin in een discussie die bij voorbaat al geframed is als een gevecht tussen linkse hobbyisten en rechtse rauwdouwers.

De argumenten zijn al lang helder, en natuurlijk zou ook een rechtse coalitie die bang is voor de ondergang van de westerse waarden juist moeten zorgen voor een sterke culturele sector, met dankzij stevige ondersteuning op topniveau functionerende orkesten, balletgroepen en filmmakers, maar in de praktijk zal het weer uitlopen op herhaling van zetten en preken voor eigen parochie.

Toch gebeurt er na dit weekend iets wat de traditie zal doorbreken. Dan presenteert het Cultureel Persbureau zich, wij dus. Als eerste met de lancering van De Dodo, de online festivaldagkrant die gaat opereren in dat fascinerende schemergebied tussen hoge en lage kunst, tussen gesubsidieerd en vrij, en tussen oud en jong, links en rechts. Immers: het Cultureel Persbureau behoudt de kennis er ervaring van de gevestigde freelance kunstjournalisten die door bezuinigingen van de kranten al eerder op straat terechtkwamen, en gebruikt die ondernemerskennis om nieuwe generaties mensen over kunst te laten nadenken, ervan te laten genieten of zich erover te verbazen.

Hou deze site in de gaten, en volg de Dodo. Je hoeft er niet voor naar Mauritius. Dat is het mooie van kunst.

Paradisodebat: zondag 29 augustus 2010 in Paradiso Amsterdam.

3 thoughts on “De Dodo slaat zijn vleugels uit in barre tijden voor gesubsidieerde kunst”

  1. Wijbrand, het vreemde van al die rechtse drift is dat de bezetting van de Nederlandse toneelzalen, de toestroom van de Nederlandse musea, en zeker de aankoop van beeldende kunst grotendeels drijft op de kapitaalkrachtigere groep van de Nederlandse bevolking. Of dat nu een linkse of een rechtse signatuur heeft is dan eigenlijk helemaal niet meer van belang. Feit blijft dat een groot deel van subsidies uiteindelijk ten goede komt aan de meer kapitaalkrachtigen en dat rechts hoe je het ook keert of draait met dit populistisch standpunt, zichzelf op bekwame wijze in de voet schiet en nog te dom is om dat te zien ook!

    1. We zijn zelf aanwezig en zullen belangrijke zaken twitteren via @cultuurpers. Of het debat ook door de organisatie van de Uitmarkt wordt uitgezonden, weten we nog niet. we proberen dat te achterhalen.

Comments are closed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)