Dan moet je net Twan Huys hebben. De presentator van Nova die in een paar schoolmeestervragen alle verkiezingsambities van Job Cohen om zeep wist te helpen. Hij zal zondag 29 augustus dezelfde truc kunnen gaan uithalen met een paar linkse politici en kunstbobo’s in het traditionele Uitmarktdebat in Paradiso. Dit jaar staat dat in het teken van de door de nieuwe rechtse coalitie met opheffen bedreigde cultuursubsidies. En dat is iets waar veel mensen zich zorgen om maken.

Let op. Dit bericht is meer dan een jaar oud, en kan dus inmiddels zijn ingehaald door de tijd

Vanaf het moment dat operaliefhebbers en fans van Vivaldi zich door de PVV gedeklasseerd wisten als linkse hobbyisten en fans van fanfares slijpt cultureel Nederland de messen. Zeker nu iedereen terug is van vakantie en weer aan het werk gaat zal de herfst heet worden, al is er genoeg te bedenken waarom dat wel eens mee kan vallen. Immers: van alle Nederlandse cultuur wordt maar en klein deel gesubsidieerd, en er zijn genoeg kunstenaars die in stilte misschien wel op de PVV hebben gestemd omdat ze ‘het’ ook zat waren. En niemand heeft zin in een discussie die bij voorbaat al geframed is als een gevecht tussen linkse hobbyisten en rechtse rauwdouwers.

De argumenten zijn al lang helder, en natuurlijk zou ook een rechtse coalitie die bang is voor de ondergang van de westerse waarden juist moeten zorgen voor een sterke culturele sector, met dankzij stevige ondersteuning op topniveau functionerende orkesten, balletgroepen en filmmakers, maar in de praktijk zal het weer uitlopen op herhaling van zetten en preken voor eigen parochie.

Toch gebeurt er na dit weekend iets wat de traditie zal doorbreken. Dan presenteert het Cultureel Persbureau zich, wij dus. Als eerste met de lancering van De Dodo, de online festivaldagkrant die gaat opereren in dat fascinerende schemergebied tussen hoge en lage kunst, tussen gesubsidieerd en vrij, en tussen oud en jong, links en rechts. Immers: het Cultureel Persbureau behoudt de kennis er ervaring van de gevestigde freelance kunstjournalisten die door bezuinigingen van de kranten al eerder op straat terechtkwamen, en gebruikt die ondernemerskennis om nieuwe generaties mensen over kunst te laten nadenken, ervan te laten genieten of zich erover te verbazen.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Hou deze site in de gaten, en volg de Dodo. Je hoeft er niet voor naar Mauritius. Dat is het mooie van kunst.

Paradisodebat: zondag 29 augustus 2010 in Paradiso Amsterdam.

Foto bovenaan:

3 reacties op “De Dodo slaat zijn vleugels uit in barre tijden voor gesubsidieerde kunst”

  1. Wijbrand, het vreemde van al die rechtse drift is dat de bezetting van de Nederlandse toneelzalen, de toestroom van de Nederlandse musea, en zeker de aankoop van beeldende kunst grotendeels drijft op de kapitaalkrachtigere groep van de Nederlandse bevolking. Of dat nu een linkse of een rechtse signatuur heeft is dan eigenlijk helemaal niet meer van belang. Feit blijft dat een groot deel van subsidies uiteindelijk ten goede komt aan de meer kapitaalkrachtigen en dat rechts hoe je het ook keert of draait met dit populistisch standpunt, zichzelf op bekwame wijze in de voet schiet en nog te dom is om dat te zien ook!

    1. We zijn zelf aanwezig en zullen belangrijke zaken twitteren via @cultuurpers. Of het debat ook door de organisatie van de Uitmarkt wordt uitgezonden, weten we nog niet. we proberen dat te achterhalen.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top