Skip to content

'I have all of Shakespeare's records in my cupboard'

Op de perspresentatie van de openluchtopera Orfeo ed Eurydice op Soestdijk waren destijds een kleine honderd mens pers en sponsors afgekomen. Bij de presentatie van de voorstelling ‘Veel gedoe om niets’ trok De Utrechtse Spelen slechts een handje vol: iemand van weblog cultuurpodium.nl, twee mensen van het Stadsblad Utrecht en een onbestemde cameraploeg die uitsluitend voor Suzan Visser was gekomen.

Dan voelt dat toch een beetje katterig, terwijl je daar staat met een paar hele goede en bekende acteurs, een tamelijk revolutionair voorstellingsidee en The New Cool Collective. Als dat maar geen voorbode is van de aandacht die deze spektakelvoorstelling in augustus gaat trekken.

We waren er dus ook bij, en hebben wat beelden geschoten. Onderstaand. U mag zelf knippen en plakken, mits u ons hele dure logo laat zitten.

Het decor is opvallend. Er komt een vloer die helemaal de zaal in gaat, over de eerste rijen van de grote zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg heen gelegd wordt, met een extra tribune, die aan zal sluiten op het balkon. Toneelgroep Amsterdam haalde zoiets een paar jaar geleden uit, maar die hadden in plaats van The New Cool Collective Joop Admiraal in een mooie jurk. Dat is toch anders.

Regisseur Jos Thie laat zich voor zijn voorstellingskeuze leiden door gezelschapsdramaturg Corien Baart. En Corien heeft dit stuk gekozen, zonder zelfs eerst de originele tekst te lezen. Ze zag de film, en dat haalde haar over. Er zullen natives van dramaturgieland zijn die dit een halsmisdaad vinden, wij vinden het eigenlijk wel eerlijk. En hoe een idee ontstaat is één, hoe het vervolgens wordt uitgevoerd is twee, En daar is regisseur Jos Thie wel vertrouwd mee.

That The New Cool Collective meedoet is bijzonderder dan je denkt. De club komt om in de optredens en internationale tournees, en dan twee maanden repeteren en twee maanden optreden: dat is nogal een offer. Al schijnt het repeteren met DUS voor The NCC een verademing te zijn. Vanwege de discipline.

Greg Nottrot is de grote nieuwkomer bij DUS. Met zijn eigen groepje New Utrecht Theatre heeft hij de afgelopen jaren methodes ontwikkeld om het publiek bij voorstellingen actief mee te laten doen. Vaak ging dat om diep nadenken over ingewikkelde kwesties, of meedichten met De Orde van de Dag, nu moet er worden gezorgd dat iedereen mee gaat dansen en ondertussen van de hoofdrolspelers afblijft. Een bijzondere opdracht.

Bekende Nederlander 1 is Arthur Japin, de man die QI beter kan presenteren dan Stephen Fry. De gedroomde JR voor de Nederlandse Dallas speelt ook hier een slechterik. We verwachten er veel van.

Bekende Nederlander 2 had Sabri Saad el Hamus moeten zijn, maar dat werd dus Dennis Koenen, Dennis wie?! Dennis Koenen. Hij valt in voor de Egyptenaar die op het laatst toch iets anders te doen had, en hij kan best wat. Een van de sterren van Alum. Toneelgroep uit Utrecht. Ook in de gaten houden, dus.

Laten we eerlijk wezen, we komen natuurlijk eigenlijk allemaal voor bekende Nederlander 3: Suzan Visser. Gewoon. Omdat ze goed is. En leuk. Nog leuker dan in Gooise Vrouwen, een karakter waar ze voor de tv nog heel lang voor door zal moeten gaan. Om af te kicken: gaan kijken naar Veel gedoe om niets, dus.

Want het gaat swingen.

De voorstelling is uitsluitend te zien in Utrecht.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)