Skip to content

Magnesium by Sam de Jong best graduation film Film Academy (according to Dutch film press)

Het is nu officieel. Magnesium, waarmee Sam de Jong als regisseur afstudeerde aan de Filmacademie, werd eerder dit jaar al in diverse publicaties lovend besproken. Helemaal als een verrassing kwam het dus niet dat de Kring van Nederlandse Filmjournalisten gistermiddag tijdens de borrel op het dakterras van de Filmacademie bekend maakte dat Magnesium zich winnaar van de KNF-Prijs voor beste eindexamenproductie 2012 van de Filmacademie mag noemen.

 

Denise Tan in Magnesium

Magnesium volgt een jonge turnster tijdens de training voor een belangrijk toernooi. Tegelijkertijd worstelt ze met het dilemma van een mogelijke abortus. De Jong is er, op basis van een scenario van Shady El-Hamus, op een bijzondere manier in geslaagd die innerlijke strijd zichtbaar en voelbaar te maken. Niet via traditionele dialoog of dramaconstructie, maar door de hoofdpersoon dicht op de huid te zitten en het heel fysiek en visueel te houden. De pijn van de training is ook haar emotionele pijn. De Jong laat zien dat geïnspireerd filmmaken meer is dat een verhaal vertellen. Indrukwekkend is de hoofdrol van de debuterende Denise Tan, in het echte leven ook getalenteerd turnster.

That Magnesium de KNF-Prijs moest krijgen werd vastgesteld aan de hand van een enquête onder alle KNF-leden die de in juli gepresenteerde eindexamenproducties hadden gezien.

Omroep Human zendt Magnesium op zondagavond 23 september om 00:35 uur uit in Filmlab op Nederland 2.

Leo Bankersen

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen has been writing about film since Chinatown and Night of the Living Dead. Reviewed as a freelance film journalist for the GPD for a long time. Is now, among other things, one of the regular contributors to De Filmkrant. Likes to break a lance for children's films, documentaries and films from non-Western countries. Other specialities: digital issues and film education.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)