Skip to content

Minister finds important advice from Culture Council too pricey

De Raad voor Cultuur, onlangs versterkt met nieuwe leden met veel managementtalent en zakelijk inzicht, moet een nederlaagje accepteren. Cultuurminister Jet Bussermaker legt namelijk een belangrijke pijler van het laatste advies van de Raad naast zich neer. In een brief aan de kamer laat ze weten te zoeken naar alternatieven voor het voorstel van de Raad om ‘Objecten van Nationaal Belang te beschermen via het aanwijzen van een ‘Kerncollectie’. In plaats daarvan zegt Bussemaker: “Mijn uitgangspunt is dat uitvoeringskosten proportioneel moeten blijven. Ik onderzoek daarom of er een effectievere en efficiëntere methode is voor het beschermen van dergelijke objecten.”

Gaat het alleen om geld, of is er ook een inhoudelijk argument? We weten het niet, maar vast staat dat dat hele idee van een ‘kerncollectie’ niet echt goed viel in de erfgoedsector. Het betekende namelijk in feite dat collecties die nu in privéhanden zijn, zomaar eens genationaliseerd zouden kunnen worden, omdat de Raad had besloten dat ze ‘van nationaal belang’ waren.

NRC-commentator Marc Chavannes kreeg erg veel bijval toen hij zoiets in februari opperde in zijn krant, en dat een maand later pas in de echte openbaarheid bracht. Wij quoten: "De Raad voor Cultuur verdient hier een hoge Sovjetonderscheiding. Lees mee. ‘Van instellingen naar bestel’. Tot nu toe zelfstandige musea – de meeste niet van het Rijk – moeten worden opgenomen in een nationaal ‘bestel’, een soort half open inrichting voor hardleerse kunstbeheerders. Eigen traditie, zelf nadenken, eigen plannen leveren te weinig ‘collectierendement’ op voor de fictieve ‘Collectie Nederland’.

De rest van het advies is volgens de minister interessant, maar meer ook niet. Zo blijkt. Feitelijk zegt ze: ik onderzoek het gegeven van en wet, maar of ik die volgens het advies van de Raad ga opzetten, betwijfel ik: “Momenteel bestaan er verschillende wetten en regelingen voor de monumentenzorg, de archeologie, archieven en museale collecties. Een nieuwe Erfgoedwet kan, zoals de Raad adviseert, deze terreinen met elkaar verbinden. Ik onderzoek de verdienste die een dergelijke wet kan hebben voor ons cultureel erfgoed.”

Ministers en staatssecretarissen leggen wel vaker adviezen van hun adviesraden naast zich neer. Soms is dat niet goed en maakt de Raad in kwestie zich zo boos dat hij opstapt. Soms moeten we misschien blij zijn met een minister die haar eigen koers voert.

We zijn geïnteresseerd in uw mening.

 The council's opinion.

Click to access Ontgrenzen-en-Verbinden.pdf

Minister's letter.

Click to access kamerbrief-over-advies-raad-voor-cultuur-ontgrenzen-en-verbinden-naar-een-nieuw-museaal-bestel.pdf

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)