Skip to content

Noreena Herz topples from pedestal at Writers Unlimited

"Don't listen to the experts, they are actually always wrong." The gist of 'Eyes wide open', Noreena Hertz's latest book, is clear. That she is an expert herself, and therefore her views should be distrusted, makes sense. That the conversation she had on the subject with former politician Femke Halsema became increasingly bizarre was not so logical. Downright shocking was the fall that the terror of all the world's bankers took at the end.

Dat mensen slecht zijn in besluiten nemen, is algemeen bekend. Een octopus voorspelde tijdens de vorige WK-Voetbal de uitkomsten van de competitie beter dan alle menselijke deskundigen bij elkaar. Een met bananen gooiende gorilla blijkt al jaren een betrouwbaarder beurskoersenvoorspeller dan alle menselijke beurswatchers ter wereld. België lijkt beter door de crisis te komen omdat het geen regering had tijdens de eerste jaren van de recessie: niemand kon domme besluiten nemen, en dat lijkt een goede zaak.

Noreena Hertz, die in 2005 de bankencrisis voorspelde,  en die met haar boeken over economische vraagstukken op de internationale bestsellerlijsten staat, heeft nu een zelfhulpboek gepubliceerd over het wantrouwen dat we moeten koesteren jegens machthebbers en de deskundigen die ons de weg wijzen. Femke Halsema ondervroeg haar tijdens Writers Unlimited over haar drijfveren. Maar eerder dan dat ze een vriendelijk vraaggesprek voerde, koos de oud lijsttrekker van Groen Links voor de aanval.

Of het niet een heel elitair standpunt was, om van iedereen te eisen dat hij zich beter voorbereidt en inleest dan de deskundigen die hem adviseren? Is dat niet veel te veel gevraagd van de eenvoudige burger? Als dokters er zo vaak naast zitten (1 op de 5 diagnoses in Amerika blijkt foutief), is het toch ondoenlijk om de hele bevolking beter wegwijs te maken in de medische deskundigheid die op internet te vinden is? Natuurlijk moesten we soms wel het advies van een echte kenner volgen, maar niet altijd, antwoordde de deskundige, en het werd een mantra dat de discussie steeds verder doodsloeg. Natuurlijk waren feiten belangrijk, en moesten we alles doen om die feiten hoe dan ook boven tafel te krijgen. En ja, hulp is welkom, maar vertrouw zelfs de mensen die je helpen niet blindelings.

Herz wilde het debat niet aangaan, maar was slechts geïnteresseerd in het verkopen van haar boek. Voor sommigen onder de toeschouwers was de schrijfster, die vaak in één adem wordt genoemd met Naomi Klein, toen al van haar voetstuk gevallen. Iedere vorm van diepgang leek immers afwezig. Voor de rest van het publiek ging Herz keihard onderuit bij het beantwoorden van een vraag van een toeschouwer. De fan vroeg haar hoe belangrijk ze het optreden vond van klokkenluiders als Wikileaks’ Julian Assange en NSA-lek Edward Snowden. Het antwoord van de vrouw die ooit de Russische regering adviseerde, was voor velen schokkend: “Ik ben niet blij met de onthullingen als het gaat om zaken van nationale veiligheid. Ik geloof dat het belangrijk is dat sommige feiten geheim blijven. Blindelings.”

De mond van Femke Halsema – en vele anderen in de zaal – viel zo ver open dat verdere discussie niet meer mogelijk was.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)