Skip to content

5 ways to renew dance in 1 performance. Go OFFline in Korzo

As a museum, if you want to participate a little, you have to lead the audience through the presentation interactively. You should be able to do the same with dance, choreographer Amos Ben-Tal must have thought with his project OFFline. He shows 5 ways. In a performance.

1. start differently

De veelgebruikte formule ‘op je stoel gaan zitten en een voorstelling aanschouwen’ is bij OFFline van danscollectief OFFPROJECTS direct overboord gezet. Je wandelt in het begin door diverse ruimtes van het Korzo theater en gaat aan de slag met installaties. Percepties worden uitgedaagd: denk je dat je het doorhebt, sla je de plank mis. Voordat je de grote zaal binnengaat bedien je een schuif op een bedieningspaneel waarmee een lamp bij een stoel oplicht. Daar kun je plaatsnemen.

[slideshow_deploy id=’15326′]

2. use exciting music

De muziek van Haags ‘gitaarmirakel’ Dyzack boeit mateloos. Allerlei klanken en technieken, van ritmisch tot melodieus, van akoestisch tot elektrisch vervormde klanken, passeren de revue. Dyzack wandelt als een verteller door de voorstelling en schakelt in overleg met Amos doodgemoedereerd over naar een andere muzikale aanpak wanneer dat nodig is.

3. involve the public

Het publiek rondom een dansvloer plaatsen is niet nieuw. Dat was al te zien in School of Thought bij de vorige werkgever van de dansers van OFFPROJECTS: NDT. Je maakt het echter niet vaak mee dat de gehele zaal op instructie mee gaat bewegen. Met mannen en vrouwen die ritmisch op elkaar reageren. Bij Symphony X van Meyers en Sehgal kon je al op het podium tussen een spelend orkest lopen, dit gaat een stapje verder.

[Tweet “Je maakt het niet vaak mee dat de hele zaal mee gaat bewegen”]

4. show separate dance

Ondanks een dansopleiding in Canada en negen jaar bij NDT oogt de dans van Ben-Tal als die van een autodidact. Bewegingen vanuit de buikstreek, plots onderuitvallen, zwenkende armen. Esthetiek is geen drijfveer, de dans is functioneel. Een danser neemt een initiatief en de ander reageert, versnelt of verstoort. Als je de bewegingstaal niet kent, begrijp je er niets van. Halverwege OFFline wordt een tip van de sluier opgelicht en wint de dans aan betekenis. Vooral wanneer ritme (orde) en synchroniciteit (meer orde) zichtbaar zijn. En de voorstelling opschiet.

5. be inspired

Amos preekt als een kleine profeet. Met baard en al. Vooraf en tijdens de voorstelling geeft hij uitleg. ‘We hebben echt wel hard gewerkt aan deze voorstelling en je gooit je geld hier niet weg aan een simpele improvisatiesessie.’ Met een serieuze blik legt hij vervolgens de drie principes van Nikola Tesla uit: energy, frequency and vibration. En omdat er dansers met ego’s en een vrije wil bij betrokken zijn, krijg je chaos. Maar chaos biedt juist weer kansen.

Do you know of any other ways to innovate dance? Share them in the comments!

Good to know

OFFline is te zien t/m 19 mei.

 

8 thoughts on “5 manieren om dans te vernieuwen in 1 voorstelling. Ga OFFline in Korzo”

Comments are closed.

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)