Weet u het nog? De pleister die Halbe Zijlstra de cultuursector bood in de vorm van de Geefwet? Fiscale voordeeltjes zouden absoluut leiden tot meer sponsoring waardoor de gevolgen van de bezuinigsmaatregelen lang niet zo dramatisch zouden zijn als de sector zelf riep.
Een lachtertje, die hele Giving Act, schreven wij meteen. Niet alleen ontbreekt de kennis om sponsoren binnen te halen bij veel gezelschappen, juist door de bezuiniging is er ook helemaal geen tijd, geld en personeel meer om naar het geld op zoek te gaan.
En nu ziet de Raad voor Cultuur dat ook. In de vandaag verschenen Cultuurverkenning lezen we, naast veel open deuren, onomwonden:
De publieke middelen die beschikbaar zijn voor de kunsten en het cultureel erfgoed zijn teruggelopen. De hoop was dat dit zou worden gecompenseerd door meer private middelen. Maar ondanks grote inspanningen is dit niet gelukt. De trend is (ook internationaal) dat sponsoring van kunst en cultuur afneemt en dat de samenwerking tussen bedrijfsleven en kunstinstellingen bovendien complexer wordt. De particuliere giften nemen af, maar mecenaat en crowdfunding lijken wel iets te groeien. Algemeen is het beeld over private financiering allerminst positief.
De (nasleep van de) economische crisis, de toon van het politieke debat in de afgelopen jaren en de terug-tredende overheid trekken potentiële sponsoren en particulieren bepaald niet naar de cultuursector. Stimuleringsmaatregelen als de Geefwet hebben dit nog niet kunnen compenseren.
Uiteindelijk gevolg? Het publiek neemt af, net als de “focus op verdieping en ontwikkeling van topcreatie”. Kortom: de hele verkenning vertelt niets dat we nog niet wisten en de minister zal hem schouderophalend naast zich neerleggen. Of het nog discussie losmaakt in de sector? Misschien wel over de tandeloze tijger die de Raad voor Cultuur inmiddels geworden is. De hele verkenning vindt u here (pdf-alert):
Comments are closed.