Skip to content

The world's most beautiful artist foyer is in the Zuiderstrand Theatre

Het gebouw is dus een beetje overbodig, welbschouwd. Na jaren van tekenen, touwtrekken en plannen voor een nieuw zalencomplex in de Haagse binnenstad blies de lokale politiek het Spuiforum eerder dit jaar van tafel. Nu zal er vast van alles op dat bouwplan aan te merken zijn geweest, maar de gevolgen van het afschieten door de lokalo’s zijn ook niet mis. Er was namelijk al een nieuw – tijdelijk – theater in de steigers gezet waar de komende jaren het Residentie-orkest en het NDT zouden kunnen optreden. En dat dreigde nu opeens de duurste lege zaal van het land te worden, omdat NDT en Residentie nog zeker een jaar in hun oude bouwvallen blijven spelen.

Aan de culturele instellingen dus de opgave om verdere reputatieschade te voorkomen, ook al was het niet hun schuld, maar die van de politiek. Aan Henk Scholten, ooit succesvol schouwburgdirecteur in Utrecht, en later niet zo fortuinlijk directeur van het Theaterinstituut Nederland, dat ook door populisten werd gesloopt, de taak om het gezicht te redden van de Spuitheaters. Het nieuwe gebouw moest volgeprogrammeerd. Het moest iedere dag feest zijn op het meest desolate stuk asfalt van de Scheveningse haven.

Het lijkt gelukt. Donderdag 21 augustus mocht de pers een kijkje komen nemen in het gebouw, dat in een noodtempo is opgetrokken uit hout, staal, beton en glas. Mooi werk. Van binnen is het gewoon een keurig theater geworden dat mooi om te zetten is naar een concertzaal, en van buiten ziet het er niet uit. Zoals het hoort bij een tijdelijk gebouw.

Zuiderstrandtheater. Het wonder zit rechts in het midden. (foto wijbrand schaap)
Zuiderstrandtheater. Het wonder zit rechts in het midden. (foto wijbrand schaap)

Het wonder zit hem dus in een klein detail: de artiestenfoyer. Traditioneel is het verblijf van de optredenden gelegen in de kelders van het theater, via een obscure deur in de damestoiletten vindbaar, en vol met schimmel, vocht en vergeelde posters die dat allemaal proberen te bedekken. In het Zuiderstrandtheater heeft dat iets anders uitgepakt. De artiestenfoyer ligt boven de gewone foyer, en biedt via een glazen wand een fenomenaal uitzicht over de Scheveningse haven en de Noordzee.

Dit is bijna te mooi voor de artiesten, dachten ze bij de directie. Daarom hebben ze een extra trap gemaakt, die de artiestenfoyer ook via de gewone foyer toegankelijk maakt. Zodat deze prachtzaal ook te gebruiken is door goedbetalende vips. Het is te hopen dat de verhuur niet té goed loopt, waardoor de artiesten hun plek definitief aan de dure vips kwijt zijn. Ik hoop dat ze lang genoeg van het uitzicht kunnen genieten om dat ook een positief effect te laten hebben op de getoonde dans, en de uitgevoerde muziek.

More info: http://www.zuiderstrandtheater.nl/

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Private Membership (month)
5€ / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36€ / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)