Skip to content

De Wereld Draait Door with 'the best Dutch dancer in the world'

When De Wereld Draait Door shows live ballet on air, there must be something going on. And indeed, dancer Marijn Rademaker announces that he has been appointed principal with the Dutch National Ballet. That's no mean feat. He is considered "the best Dutch ballet dancer in the world today".

Op een belabberd klein studiopodiumpje laat Marijn zien waarom hij een belangrijke danser is. Hij danst een duet uit Fantasia van Hans van Manen dat nu draait in de theaters. Rademaker beheerst allerlei stijlen. Bijzonder is dat hij danst met die enig andere Nederlandse eerste solist: Igone de Jongh. Zij lobbyde om hem aan te stellen. Het is dan ook redelijk uniek dat een Nederlandse danser het tot eerste solist schopt. Nu hebben we er dus twee.

Vroeger lukte het nog wel even, eerste solist worden, en mensen vroegen zich weleens af waarom iemand zover kwam. Maar met de komst van de sterke Russen, de wereldwijde verbetering van techniek en aanstroom van perfecte, atletische lichamen is eerste solist worden bij een topgezelschap als ons Nationale Ballet, een hele prestatie. De laatste mannelijke Nederlandse danser die dat lukte, was Boris de Leeuw.

Rademaker is in Nederland opgeleid maar week uit naar het Stuttgart Ballet in Duitsland waar hij carrière maakte als solist. De internationale pers is lovend over hem en hij kwam af en toe gastoptredens doen in Nederland. Dat deed hij verdienstelijk in La Dame aux Camélias onlangs bij Gala, en vorig jaar tijdens een ander Hollands gala.

Rademaker begint zijn nieuwe baan vanaf 1 januari 2015 en maakt zijn debuut daarna in februari. De opvallende, blonde danser zullen we ongetwijfeld de komende tijd vaker in de Nederlandse media zien. Spreken voor publiek is niet de grootste kwaliteit van dansers, maar Marijn deed dat voor de camera uitstekend. Ook in het Duits. Serieuze dans goed in contact brengen met een groot publiek is dus mogelijk.

 

Uit het persbericht:

Marijn Rademaker – biografie
Marijn Rademaker (Nijmegen, 1981) had als kleine jongen talent voor sport en deed aan voetbal en tennis. Zijn ouders gaven hem uiteindelijk toch op voor balletles, omdat hij thuis altijd dansjes door de woonkamer maakte op klassieke muziek. Na zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem studeerde hij in 2000 af aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn opleiding trad hij in dienst van het Stuttgarter Ballett, waar hij in 2006 werd bevorderd tot eerste solist. Marijn won in 1999 een aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79 en in 2012 onderscheidde het fonds hem met de Speciale Prijs. Voorts is hij winnaar van Der Faust (2006, voor de beste danser in Duitsland), de Duitse Tanzpreis (2009, Future Award) en de Premio Apuli Arte Prijs (2009, Merit Award). In 2010 werd hij door het toonaangevende dansvakblad Dance Europe verkozen tot een van de ‘Outstanding Dancers’ van het seizoen 2009-2010. Marijn danste hoofdrollen in vrijwel alle grote klassiek-romantische balletten en werkte samen met een groot aantal choreografen. In 2011 debuteerde Marijn als gastsolist bij Het Nationale Ballet als Prins Florimund inThe Sleeping Beauty. Sindsdien danste hij als vaste gastsolist in Notenkraker & Muizenkoning en de Gala-programma’s van Het Nationale Ballet.

(fotograaf: Roman Novitzky/Stuttgart Ballet)

 

Ruben Brugman

writing ex-dancerView Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360€ / Jaar
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)