Meteen naar de inhoud

De Wereld Draait Door met ‘de beste Nederlandse danser ter wereld’

Wanneer De Wereld Draait Door live ballet laat zien in de uitzending, moet er wel iets aan de hand zijn. En inderdaad, danser Marijn Rademaker maakt bekend dat hij tot eerste solist is aangesteld bij Het Nationale Ballet. Dat is niet niks. Men ziet hem als ‘de beste Nederlandse balletdanser ter wereld van dit moment’.

Op een belabberd klein studiopodiumpje laat Marijn zien waarom hij een belangrijke danser is. Hij danst een duet uit Fantasia van Hans van Manen dat nu draait in de theaters. Rademaker beheerst allerlei stijlen. Bijzonder is dat hij danst met die enig andere Nederlandse eerste solist: Igone de Jongh. Zij lobbyde om hem aan te stellen. Het is dan ook redelijk uniek dat een Nederlandse danser het tot eerste solist schopt. Nu hebben we er dus twee.

Vroeger lukte het nog wel even, eerste solist worden, en mensen vroegen zich weleens af waarom iemand zover kwam. Maar met de komst van de sterke Russen, de wereldwijde verbetering van techniek en aanstroom van perfecte, atletische lichamen is eerste solist worden bij een topgezelschap als ons Nationale Ballet, een hele prestatie. De laatste mannelijke Nederlandse danser die dat lukte, was Boris de Leeuw.

Rademaker is in Nederland opgeleid maar week uit naar het Stuttgart Ballet in Duitsland waar hij carrière maakte als solist. De internationale pers is lovend over hem en hij kwam af en toe gastoptredens doen in Nederland. Dat deed hij verdienstelijk in La Dame aux Camélias onlangs bij Gala, en vorig jaar tijdens een ander Hollands gala.

Rademaker begint zijn nieuwe baan vanaf 1 januari 2015 en maakt zijn debuut daarna in februari. De opvallende, blonde danser zullen we ongetwijfeld de komende tijd vaker in de Nederlandse media zien. Spreken voor publiek is niet de grootste kwaliteit van dansers, maar Marijn deed dat voor de camera uitstekend. Ook in het Duits. Serieuze dans goed in contact brengen met een groot publiek is dus mogelijk.

 

Uit het persbericht:

Marijn Rademaker – biografie
Marijn Rademaker (Nijmegen, 1981) had als kleine jongen talent voor sport en deed aan voetbal en tennis. Zijn ouders gaven hem uiteindelijk toch op voor balletles, omdat hij thuis altijd dansjes door de woonkamer maakte op klassieke muziek. Na zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem studeerde hij in 2000 af aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn opleiding trad hij in dienst van het Stuttgarter Ballett, waar hij in 2006 werd bevorderd tot eerste solist. Marijn won in 1999 een aanmoedigingsprijs van het Dansersfonds ’79 en in 2012 onderscheidde het fonds hem met de Speciale Prijs. Voorts is hij winnaar van Der Faust (2006, voor de beste danser in Duitsland), de Duitse Tanzpreis (2009, Future Award) en de Premio Apuli Arte Prijs (2009, Merit Award). In 2010 werd hij door het toonaangevende dansvakblad Dance Europe verkozen tot een van de ‘Outstanding Dancers’ van het seizoen 2009-2010. Marijn danste hoofdrollen in vrijwel alle grote klassiek-romantische balletten en werkte samen met een groot aantal choreografen. In 2011 debuteerde Marijn als gastsolist bij Het Nationale Ballet als Prins Florimund inThe Sleeping Beauty. Sindsdien danste hij als vaste gastsolist in Notenkraker & Muizenkoning en de Gala-programma’s van Het Nationale Ballet.

(fotograaf: Roman Novitzky/Stuttgart Ballet)

 

Ruben Brugman

schrijvende ex-danserBekijk alle berichten van deze auteur