Skip to content

(update: Song Contest response and nuanced message) Playing with the Eurovision Song Contest Orchestra? From 100 euros per day

In de eerste versie van dit bericht gingen we uit van 100 euro voor 8 dagen. We bleken onjuist geïnformeerd. De toepassing van de remplaçanten-cao, waarvan in de toelichting door het Songfestival sprake is, geeft wat meer ruimte, al zijn de uurtarieven en dagtarieven daarvan nog steeds omstreden. Maar 1000 euro voor acht dagen is nu kennelijk het gangbare tarief.

Meanwhile, we have a response from the song festival:
‘Er wordt in de oproep inderdaad geen vergoeding genoemd, maar de conclusie dat er geen vergoeding beschikbaar zou zijn is voorbarig. Hoewel de exacte omvang van de opdracht op het moment van het publiceren van de oproep nog niet volledig is uitgewerkt, zal de geboden vergoeding ongeveer gelijk zijn aan de remplaçant tarieven van de Nederlandse Beroepsorkesten. We kiezen in algemene zin voor de opening- en interval acts voor een mooie, diverse mix van zowel gevestigde namen als jong en opkomend talent, om zo ook het talent van de toekomst wind in de zeilen te geven. In dit geval zijn hiervoor conservatoria actief benaderd, maar we hopen ook dat jong talent zich zelf bij ons meldt om zich aan de wereld te laten zien tijdens een bijzondere act met een speciaal hiervoor samengesteld orkest.’

Lees hier de uitleg van de term ‘remplaçant.’

What is the remplaçanten-cao and why is it so bad that the NPO applies it to the Eurovision Song Contest?

 

Original post:

Een echte buitenkans. Meedoen aan een avontuur. Ben je derdejaars, of zelfs masterstudent aan het Rotterdamse Conservatorium (Codarts) kun je in april 8 dagen meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Voor 100 euro[ref]Dit moet dus 1000 euro zijn[/ref]. Die je krijgt voor 8 dagen repeteren inclusief dat ene optreden tijdens de finale, waar de ogen en oren van miljoenen mensen op je gericht zijn. Wel zelf een slaapplaats regelen.

De oproep, waarin geen bedragen werden genoemd.

The oproep van de organisatie, geleid door mensen als Erik van Tijn die volgens deze website voor minder dan 2500 euro per dag zijn bed niet uitkomt, zorgde voor wat ophef in muziekkringen. Hoe zit dat met de fair practice code? We hadden toch afgesproken dat iedereen die subsidie krijgt die code moet onderschrijven? Of geldt dat pas vanaf volgend jaar? Is een vrijwilligersfunctie überhaupt wel te rijmen met de plek die dit optreden in het programma inneemt? Vragen, die we natuurlijk ook graag stelden aan de organisatie. Die heeft tot op dit moment echter nog geen tijd gevonden om te reageren.

Material costs.

Het Eurovisie Songfestival is waarschijnlijk nog bezig een goede plek te vinden voor de 25 miljoen euro subsidie die het voor de Rotterdamse editie ontvangt. Het kan natuurlijk ook zijn dat dit geld allemaal opgaat aan materiaal, want zo’n decor kost natuurlijk ook wat. Zouden de decorbouwers gratis werken? De beveiligers uit een pool vrijwilligers gekozen zijn?

We houden u uiteraard op de hoogte.

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Membership
175€ / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360€ / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50€ / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)