Skip to content

Artist earns as much as zero euros during Fieldlab event

Het was Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W die, onder druk van de vakbonden, pleitte voor de Fair Practice Code in de cultuursector. Eén van de onderdelen daarvan is een eerlijke en marktconforme betaling van de artiesten. En wat is het eerste dat gebeurt, nu de samenleving enigszins open gaat tijdens de Fieldlab Evenementen? De artiesten doen dit om niet, pro bono of zoals Guido Weijers mij tweette: ‘belangeloos’.

Het was SP-kamerlid Peter Kwint die in het vragenuurtje dit onthutsende feit boven tafel kreeg. De minister antwoordde laf dat de sector zelf ging over de betaling van de artiesten. Maar het door de fieldlab evenementenorganisaties ontvangen  subsidiegeld is gelabeld louter voor gedragsonderzoek en mag niet uitgegeven worden aan gages en onkosten voor degene waar alle mensen voor komen: de artiest.

Bij navraag bij de grootste fieldlab organisatie, fieldlabevenementen.nl was dit hun uitleg:

‘Het klopt inderdaad dat artiesten, crew en organisatoren alles om niet hebben georganiseerd en hun medewerking hebben verleend. Wij hebben budget dat geheel aan het onderzoek moet worden besteed. In de eerste fase was ons budget € 975000 en de tweede fase € 2,736 miljoen. In de tweede fase krijgen de organisatoren wel een vergoeding maar die is verre van kostendekkend. De vraag om pro bono medewerking te verlenen is gesteld door de organisatoren. De structuur is zo dat zij organiseren en wij aanhaken voor onderzoek. Ook alle leveranciers hebben gratis hun medewerking verleend’.

Zowel de Overheid, als de Fieldlabbers hebben dus nul euro willen uitgeven aan gages. Dat is al schandalig op zichzelf.

Maar dat collega’s hier belangeloos aan meewerken, is evenzeer schandalig en een dolk in de rug qua collegialiteit en solidariteit.

Weer zijn het de artiesten die het verkeerde signaal afgeven: wij komen wel, wij doen dit wel gratis. ‘Voor de goede zaak’. Gratis weggeven geachte collegae,  is langzaam, collectief failliet gaan.

Maurice Fondse

Maurits Fondse (1970) groeit op in een onderwijsfamilie in het Zeeuwse Tholen. Met twee zingende ouders, muzikale broers en veel kerkbezoek, wordt muziek met de paplepel ingegoten. Maurits volgt een aantal jaar pianolessen en is zanger in het kerkkoor onder leiding van zijn moeder. Na de HAVO gaat Maurits in Utrecht studeren, eerst een lerarenopleiding, maar vervolgens gaat hij Bedrijfskunde en Filosofie studeren aan de VU in Amsterdam. Na zijn afstuderen doet hij toelatingsexamen Piano Lichte Muziek aan het Conservatorium van Utrecht en wordt aangenomen. Vanaf die dag besluit Maurits zich volledig te storten op zijn passies: piano spelen en songs schrijven. In 1998 speelt hij 1,5 jaar in de band van Henk Westbroek en is Maurits Muzikaal Leider van Kinderen voor Kinderen, die dat jaar 25 jaar bestaan en door Nederland reizen met een jubileumtour. Er volgen vele projecten en samenwerkingen met andere musici, zoals Shane (eigen band) en Groove Troopers (bigband die hij mede leidt met broer Martin). In deze jaren schrijft Maurits gestaag door, opdrachtmuziek, reclames, theaterwerk en vele commerciele optredens volgen, bedrijfsfeesten en bruiloften om brood op de plank te hebben. Vanaf 2010 is Maurits een veelgevraagd pianist en backing vocalist. Hij werkt voor KRO’s Theater van het Sentiment, NCRV’s BZT-Muziekshow en is hij Muzikaal Leider van de musicals Willem Ruis, Dansen met de Vijand (4 Musical Award Nominaties), Zeeuwse Vrouwen I en II, Telkens Weer Het Dorp, Safaripark Zuidas en Soof de Musical. Maurits schrijft de muziek voor de musicals Dansen met de Vijand, Safaripark Zuidas (Janke Dekker Produkties) en liedjes voor Expeditie Robinson (Rick Engelkes Produkties). Van 2013 t/m 2019 is Maurits vaste begeleider van Freek de Jonge, met wie hij vele theater- en TV-optredens doet, o.a. DWDD en Carré. Sinds 2018 heeft Maurits eigen voorstellingen in het theater. Zo brengt hij The Story of Billy Joel en met partner en zangeres Britta Maria staat hij op de podia met Serge Gainsbourg Forever, Chansons van Schoonheid en Huiswaarts. In 2021-2022 speelt Maurits zijn nieuwe programma Young in the 70’s en met Britta Maria Aznavour mon Amour. In 2019 brengen Maurits en Britta het album Huiswaarts (4 sterren NRC) uit, met daarop de succesvolle single Houd Moed. Tijdens de coronacrisis schreven zij Samen uit Elkaar en Op Weg naar Jou. En onlangs is een nieuw lied uitgebracht, De Optocht, dat Maurits samen schreef met Ivo de Wijs.View Author posts

Small Membership
175 / 12 Months
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)