Vandaag maakten zowel de Koninklijke Horeca Nederland als de Taskforce van de culturele en creatieve sector bekend dat het testen om ergens binnen te komen wat hun betreft omstreden is. De Taskforce wil het testen voor toegang alleen handhaven in extreme gevallen, en niet voor culturele attracties die nu al aantoonbaar veilig zijn. De horeca vind testen zelfs volledig onbespreekbaar, zelfs als daarmee de limiet van het aantal bezoekers zou kunnen worden verhoogd. ‘Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving.’, verklaart Robèr Willemsen, voorzitter van KHN.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De culturele taskforce is iets genuanceerder, blijkt. In een eveneens vandaag uitgebracht persbericht stelt deze: ‘Toegang met testbewijzen is voor concerten, voorstellingen en festivals een bruikbaar instrument om veilig eerder open te kunnen of om veiligheidsmaatregelen zoals de 1,5 meter regel los te laten. Niet alleen is het publiek daarmee gediend, ook artiesten en zzp’ers in de culturele en creatieve sector kunnen dan weer aan de slag. De kosten die gemoeid zijn met de testinfrastructuur moeten echter wel in verhouding staan tot de baten ervan.’

Debat

En daar wringt natuurlijk de schoen. Hoeveel vaccinaties kun je versneld regelen voor de miljoenen die nu aan fieldlabs en test-testen worden besteed (waar zelfs de artiesten niet eens betaald worden), en hoeveel eerder kun je daarvoor de musea, restaurants en theaters weer enigszins normaal openen?

Op donderdag 6 mei 2021 debatteert de Tweede Kamer over het gebruik van testbewijzen. Cultuurpers doet verslag.

Foto bovenaan:
speekselsneltest

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Scroll naar top