Het was Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W die, onder druk van de vakbonden, pleitte voor de Fair Practice Code in de cultuursector. Eén van de onderdelen daarvan is een eerlijke en marktconforme betaling van de artiesten. En wat is het eerste dat gebeurt, nu de samenleving enigszins open gaat tijdens de Fieldlab Evenementen? De artiesten doen dit om niet, pro bono of zoals Guido Weijers mij tweette: ‘belangeloos’.

Beste lezer: Donaties zijn welkom!
Je kunt dit verhaal gratis lezen. Dat kan dankzij donaties van lezers. Jij mag dus ook helemaal zelf bepalen wat dit verhaal je waard is.
Ondersteun deze auteur!

Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het was SP-kamerlid Peter Kwint die in het vragenuurtje dit onthutsende feit boven tafel kreeg. De minister antwoordde laf dat de sector zelf ging over de betaling van de artiesten. Maar het door de fieldlab evenementenorganisaties ontvangen  subsidiegeld is gelabeld louter voor gedragsonderzoek en mag niet uitgegeven worden aan gages en onkosten voor degene waar alle mensen voor komen: de artiest.

Bij navraag bij de grootste fieldlab organisatie, fieldlabevenementen.nl was dit hun uitleg:

‘Het klopt inderdaad dat artiesten, crew en organisatoren alles om niet hebben georganiseerd en hun medewerking hebben verleend. Wij hebben budget dat geheel aan het onderzoek moet worden besteed. In de eerste fase was ons budget € 975000 en de tweede fase € 2,736 miljoen. In de tweede fase krijgen de organisatoren wel een vergoeding maar die is verre van kostendekkend. De vraag om pro bono medewerking te verlenen is gesteld door de organisatoren. De structuur is zo dat zij organiseren en wij aanhaken voor onderzoek. Ook alle leveranciers hebben gratis hun medewerking verleend’.

Voor je verder leest...

Steeds meer mensen en instellingen zijn lid. Omdat ze onafhankelijke cultuurjournalistiek belangrijk vinden.
Word ook lid, kijk hier:

Zowel de Overheid, als de Fieldlabbers hebben dus nul euro willen uitgeven aan gages. Dat is al schandalig op zichzelf.

Maar dat collega’s hier belangeloos aan meewerken, is evenzeer schandalig en een dolk in de rug qua collegialiteit en solidariteit.

Weer zijn het de artiesten die het verkeerde signaal afgeven: wij komen wel, wij doen dit wel gratis. ‘Voor de goede zaak’. Gratis weggeven geachte collegae,  is langzaam, collectief failliet gaan.

Foto bovenaan:
logo Fieldlab

Over de auteur van dit verhaal:


Laat je waardering voor dit verhaal blijken.

We maken je donatie rechtstreeks aan de auteur over.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

O, ja: Je hoeft geen lid te zijn om dit te kunnen lezen. We hebben wel leden nodig om dit te kunnen schrijven. Word daarom nu lid.
Scroll naar top