Meteen naar de inhoud

Belangenverstrengeling in de cultuursector heeft gevolgen voor mores.online. Hoe zit dat eigenlijk bij subsidies?

Dit verhaal lees je gratis. Je kunt onderaan rechtstreeks doneren aan deze auteur.  Zo houden we onafhankelijke journalistiek over cultuur bereikbaar. (Liever ongestoord lezen? Word lid!

Dit weekend kwam Mariëtte Hamer met een stevige aanbeveling voor het meldpunt mores.online. De club waar grensoverschrijdend gedrag binnen de kunst- en mediawereld gemeld kan worden was zelf in opspraak geraakt. De voorzitter had bijvoorbeeld als partner van de bij NOS Sport in opspraak geraakte Tom Egbers niet handig gereageerd op die ophef. Het droeg niet bij aan het vertrouwen bij mensen in de sector, die overwegen een melding te doen van ongepast gedrag van een meerdere, in een sector waar iedereen iedereen kent en de onderlinge afhankelijkheid enorm is.

Het belangrijkste advies van Hamer gaat best ver. Ze dringt er namelijk niet op aan dat iedereen die bij het meldpunt betrokken is een schoon blazoen moet hebben, maar gaat een stap verder: de beoordelaars en afhandelaars moeten geen enkele band met de sector hebben.

Je zou dit kunnen lezen als een motie van wantrouwen jegens de culturele en mediasector. Misschien moeten we dat ook doen. Al is het de vraag of je daarmee iets oplost.

Voor jou honderd anderen

Zoals op deze site vaker beschreven is de machtsstructuur in de kunstsector (ik laat de mediawereld even buiten beschouwing) best ongezond. Er zijn heel veel mensen die iets in de kunst willen doen, als je alleen al kijkt naar het aantal mbo- en hbo-opleidingen die iets met kunst doen, terwijl het aantal plekken waar je leuk betaald aan de slag kunt verhoudingsgewijs enorm klein is.

Dat geeft mensen met beslissingsbevoegdheid over wie waar aan de slag kan erg veel macht. Heb je een al dan niet gegronde klacht over een van die mensen, neem je een enorm risico als je daar werk van wil maken. Zeker als onbeschermd ZZP’er, al ben je ook in loondienst niet veilig.

Voor iedereen met een zuur geluid in de sector staan niet tien, maar honderd vervangers klaar, die minder problemen maken. Dat is al genoeg reden om je mond te houden en bestaande misdragingen te blijven gedogen.

Let wel: het overgrote deel van de mensen die in de kunsten werken deugt, is idealist, bevlogen, betrokken en begaan met de mensheid, maar mensen in de kunst zijn ook gewoon mensen aan wie niets menselijks vreemd is. Kun je als leidinggevende kiezen tussen iemand die goed is, maar bekendstaat als zeikerd, en iemand met dezelfde papieren, die nooit moeilijk doet, is het verleidelijk om de zeikerd buitenspel te zetten.

Peer review

Als het dus volgens rapporteur Mariëtte Hamer lastig is om het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag door mensen uit de sector te laten bemensen, want belangenverstrengeling, hoe zit dat dan bij de ‘peer-review’ als het gaat om de toekenning van subsidies? We kunnen inmiddels een klein boekje vullen met gevallen van al dan niet moedwillige normoverschrijding in toewijzingsprocedures, tot en met de Raad voor Cultuur aan toe.

Nu zijn commissies van adviseurs een redelijke garantie tegen al te veel ruimte voor persoonlijke rancune en belangenverstrengeling, maar groepsdenken is ook daar een risico. Kun je, zoals Ellen Hardy in haar promotieonderzoek aantoont, wel altijd hard maken dat de afwijzing van je subsidieaanvraag te danken was aan ondeugdelijke, persoonlijke motieven bij de commissieleden?

Transparantie is een probleem

We hebben, met constante verwijzing naar de Thorbeckedoctrine die inhoudelijke bemoeienis van de politiek bij de kunsten verbiedt, de beoordeling van subsidieaanvragen bij de kunstsector zelf gelegd: kunstenaars en andere deskundigen beoordelen elkaar. Je zou je kunnen afvragen of de negatieve kanten daarvan de positieve niet beginnen te overschaduwen.

Ligt dat ene commissielid dwars vanwege artistiek inhoudelijke redenen, of omdat hij ooit een blauwtje heeft gelopen bij de aanvrager, of het politiek niet eens is met diens denkbeelden? In de podcast met Renée Steenbergen en Ellen Hardy wordt duidelijk dat transparantie daarover een geweldig probleem is.

Burgerjury

Het advies van Mariette Hamer over Mores.online legt dus wel degelijk ook een klein bommetje onder het systeem dat we met elkaar hebben opgebouwd onder de subsidietoewijzing. Moeten we dan ook daar toewerken naar een systeem waarin de beoordeling volledig technisch en onafhankelijk is? Moeten we naar burgerjury’s toe? Of loten?

Feit blijft dat de beoordelingssystematiek van subsidies niet los kan worden gezien van het onderzoek naar de gezonde werkverhoudingen binnen de sector. Best een pittige vraag voor de herinrichting van de Basisinfrastructuur, waar ze nu in Den Haag e.o. aan werken. De kwestie van de codes diversiteit, governance en fair practice zijn er wel onlosmakelijk mee verbonden.


Je las inmiddels alweer verhalen van deze auteur. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door de auteur een kleine bijdrage te geven. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wijbrand Schaap

Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Voor ik dat deed was ik (sinds 1996) kunstverslaggever voor onder meer Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en GPD. Daarvoor deed ik van alles. Studeren enzo. Theater maken. Inspraakavonden notuleren. In een bandje spelen. Ik schreef - en schrijf ook voor specialistische bladen als TM, Boekman, Ons Erfdeel en De Vogelvrije Fietser. Ik help je met schrijven als je het heel lief vraagt. Ik ben getrouwd met Suzanne Brink en heb een kat die Edje heet, een pup die Fonzie heet en een hond die genoemd is naar Rufus Wainwright. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
KLein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen