Skip to content

Sociologist Roy Kemmers: 'It is not the cultural institutions that should be protected, but the values they stand for.'

“Het onbehagen van de kiezers die Wilders 37 zetels bezorgden, wordt niet opgelost door de machtspositie die de PVV nu heeft bereikt.” Roy Kemmers (43) is universitair docent aan de sociologische faculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Op dinsdag 28 november schreef hij een opiniestuk in De Volkskrant, waarin hij inging op de opkomst van het populisme. Hij promoveerde vorig jaar op dit onderwerp, met onderzoek waarin hij vooral in gesprek ging met PVV-stemmers en mensen die bewust niet stemden. 

In het Volkskrant-artikel maakte Kemmers duidelijk dat populisten erin zijn geslaagd hun verhaal aantrekkelijk te maken voor mensen met soms best begrijpelijke onvrede over hoe de pers, de rechtspraak of de ambtenarij werkt. “Aan die instituties is het dus de taak vooral de mensen en hun onvrede serieus te nemen, zonder die mensen uit te sluiten.”

Stigmatisering is niet terecht

Reden genoeg voor Cultuurpers om met Kemmers te gaan praten. Hoewel hij geen cultuursocioloog is, kunnen zijn bevindingen ook inzicht geven in hoe de cultuursector een rol kan spelen in het overbruggen van de kloof tussen ‘volk’ en ‘elite’. Met de dreiging, door Wilders met name, dat er een eind zal komen aan het huidige model van kunstsubsidies, is dat extra actueel. 

“Misschien moet er wat meer rek komen in het begrip van wat je hoogwaardige kunst vindt. De stigmatisering van andere groepen is niet terecht.” 

Geen afhakers

“De mensen die nu voor populisten kiezen zijn geen afhakers, maar mensen die hun best doen hun burgerschap invulling te geven. Alleen niet op de manier waarop de gevestigde orde dat wil. Maar ze zijn wel mediakritisch, geïnteresseerd in politiek en ze volgen alles.” 

We hebben het over popcultuur, elitekranten, Beyoncé, high culture. En over traditionele Nederlandstalige folkmuziek die hoogtij viert bij studentenfeestjes. 

Of de eisen omlaag moeten voor de kunst die zo kwetsbaar is dat hij onmogelijk zelfstandig kan overleven? Luister naar de podcast om te horen wat Roy Kemmers daarover te zeggen heeft. “Het is een politieke en morele keuze om subsidie te verstrekken, als samenleving. De samenleving is vervolgens wat de samenleving subsidieert.”

Luister hier naar de podcast.

Appreciate this article!

Happy with this story? Show your appreciation with a small contribution! This is how you help keep independent cultural journalism alive.

We are convinced that good investigative journalism and expert background information are essential for a healthy cultural sector. There is not always space and time for that. Culture Press does want to provide that space and time, and keep it accessible to everyone for FREE! Whether you are rich, or poor. Thanks to donations From readers like you, we can continue to exist. This is how Culture Press has existed since 2009!

You can also become a member, then turn your one-off donation into lasting support!

Wijbrand Schaap

Cultural journalist since 1996. Worked as theatre critic, columnist and reporter for Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool and regional newspapers through Associated Press Services. Interviews for TheaterMaker, Theatererkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcast maker, likes to experiment with new media. Culture Press is called the brainchild I gave birth to in 2009. Life partner of Suzanne Brink roommate of Edje, Fonzie and Rufus. Search and find me on Mastodon.View Author posts

Small Cultural Membership
175 / 12 Months
For turnover less than 250,000 per year.
Posting press releases yourself
Cultural Membership
360 / Year
For cultural organisations
Posting press releases yourself
Collaboration
Private Membership
50 / Year
For natural persons and self-employed persons.
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)