Meteen naar de inhoud

Socioloog Roy Kemmers: ‘Niet de culturele instituties moeten beschermd worden, maar de waarden waar ze voor staan.’

“Het onbehagen van de kiezers die Wilders 37 zetels bezorgden, wordt niet opgelost door de machtspositie die de PVV nu heeft bereikt.” Roy Kemmers (43) is universitair docent aan de sociologische faculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Op dinsdag 28 november schreef hij een opiniestuk in De Volkskrant, waarin hij inging op de opkomst van het populisme. Hij promoveerde vorig jaar op dit onderwerp, met onderzoek waarin hij vooral in gesprek ging met PVV-stemmers en mensen die bewust niet stemden. 

In het Volkskrant-artikel maakte Kemmers duidelijk dat populisten erin zijn geslaagd hun verhaal aantrekkelijk te maken voor mensen met soms best begrijpelijke onvrede over hoe de pers, de rechtspraak of de ambtenarij werkt. “Aan die instituties is het dus de taak vooral de mensen en hun onvrede serieus te nemen, zonder die mensen uit te sluiten.”

Stigmatisering is niet terecht

Reden genoeg voor Cultuurpers om met Kemmers te gaan praten. Hoewel hij geen cultuursocioloog is, kunnen zijn bevindingen ook inzicht geven in hoe de cultuursector een rol kan spelen in het overbruggen van de kloof tussen ‘volk’ en ‘elite’. Met de dreiging, door Wilders met name, dat er een eind zal komen aan het huidige model van kunstsubsidies, is dat extra actueel. 

“Misschien moet er wat meer rek komen in het begrip van wat je hoogwaardige kunst vindt. De stigmatisering van andere groepen is niet terecht.” 

Geen afhakers

“De mensen die nu voor populisten kiezen zijn geen afhakers, maar mensen die hun best doen hun burgerschap invulling te geven. Alleen niet op de manier waarop de gevestigde orde dat wil. Maar ze zijn wel mediakritisch, geïnteresseerd in politiek en ze volgen alles.” 

We hebben het over popcultuur, elitekranten, Beyoncé, high culture. En over traditionele Nederlandstalige folkmuziek die hoogtij viert bij studentenfeestjes. 

Of de eisen omlaag moeten voor de kunst die zo kwetsbaar is dat hij onmogelijk zelfstandig kan overleven? Luister naar de podcast om te horen wat Roy Kemmers daarover te zeggen heeft. “Het is een politieke en morele keuze om subsidie te verstrekken, als samenleving. De samenleving is vervolgens wat de samenleving subsidieert.”

Luister hier naar de podcast.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands