Skip to content

Culture Monitor update: Audiences are coming back, but concerns remain

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

Amsterdam, 7 mei 2024 – Het culturele landschap bloeit weer op na de coronapandemie. Bezoekersaantallen stijgen bij musea, bioscopen, poppodia en theaters. En negen op de tien Nederlanders bezoekt jaarlijks één of meer culturele activiteiten. Dat blijkt uit nieuwe analyses van de Boekmanstichting voor de Cultuurmonitor waarbij onder meer gebruik is gemaakt van de Vrijetijdsomnibus 2022 van het CBS. Toch zijn de zorgen nog niet weg.
bekijk jaarrapportage 2023

Bekijk de index

Kunst en cultuur is voor veel Nederlanders van zes jaar en ouder een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding. Een grote meerderheid (87 procent) bezocht in 2022 jaarlijks één of meer culturele activiteiten. Daarmee is het aandeel cultuurbezoekers weer bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie (2018: 90 procent). Het terugkerende publiek past in het algemene patroon van toegenomen bestedingen door consumenten.

Opvallend is dat de meeste vormen van kunst- en cultuurbeoefening gelijk blijven sinds de eerste meting uit 2012. Ook geeft 53 procent van de Nederlanders aan dat ze tevreden zijn met het culturele aanbod in hun woonomgeving, 42 procent is neutraal en 5 procent is ontevreden.

Zorgen zijn niet weg in de sector

Ondanks de stijgende bezoekersaantallen worden verschillende delen van de culturele en creatieve sector geconfronteerd met forse uitdagingen. Denk aan sterke kostenstijgingen voor personeel en huisvesting, problemen op de arbeidsmarkt en zorgen over kunstmatige intelligentie (AI). En ondanks de inzet van culturele instellingen om diversiteit en inclusie te bevorderen, zijn hardnekkige ongelijkheden in de sector niet opgelost. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van de Boekmanstichting, blijkt daarnaast dat twee op de drie ondervraagde Nederlanders vindt dat de culturele sector duurzamer moet worden.

Resultaten online beschikbaar

De Boekmanstichting brengt met de Cultuurmonitor jaarlijks de stand van de kunst- en cultuursector in kaart. Dat doet het onafhankelijke kenniscentrum door gegevens te verzamelen, gesprekken te voeren met het veld en de uitkomsten te analyseren. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), brancheverenigingen, koepelorganisaties en openbare bronnen.

De resultaten en analyses zijn vanaf nu voor iedereen online beschikbaar. De Jaarrapportage 2023 geeft een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen en veranderingen in de culturele sector als geheel. De thema- en domeinpagina’s gaan dieper in op een specifiek onderwerp en tonen kerncijfers, analyses, trends en ontwikkelingen, en interactieve visualisaties. Het dashboard bestaat uit 214 indicatoren op nationaal niveau en 133 op regionaal niveau.

Om een goed beeld te krijgen van het culturele leven in Nederland is het vanaf nu ook mogelijk om de data op provinciaal en gemeentelijk niveau verder uit te splitsen. Voor gemeenten doet de Boekmanstichting dit stapsgewijs en breidt dit de komende jaren verder uit.

Retrieved from www.cultuurmonitor.nl vind je de meest recente cijfers en analyses over het culturele leven in Nederland.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Private Membership (month)
5 / Maand
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A special newsletter
Own mastodon account
Access to our archives
Small Membership (month)
18 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of less than €250,000 per year
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Your own Mastodon account
Access to archives
Posting press releases yourself
Extra attention in news coverage
Large Membership (month)
36 / Maand
For cultural institutions with a turnover/subsidy of more than €250,000 per year.
No annoying banners
A special newsletter
Your own Mastodon account
Access to archives
Share press releases with our audience
Extra attention in news coverage
Premium Newsletter (substack)
5 trial subscriptions
All our podcasts

Payments are made via iDeal, Paypal, Credit Card, Bancontact or Direct Debit. If you prefer to pay manually, based on an invoice in advance, we charge a 10€ administration fee

*Only for annual membership or after 12 monthly payments

en_GBEnglish (UK)