Meteen naar de inhoud

Grenzeloze Roma-trots maakt opening Explorez Festival iets om niet snel te vergeten. 

Kinan Abuakel heeft zijn Syrische klassieke muziek meegenomen toen hij het land ontvluchtte. Met zijn Saz, een Syrisch snaarinstrument dat weer lijkt op de Griekse bouzouki, die weer afgeleid is van de Turkse Buzuk, speelt hij een mengeling van nieuwe en klassieke Syrische muziek. Ik hoorde het bij verrassing in het Amsterdamse Podium Mozaïek. Zo ontdekte ik live wat ik in theorie al wist: in muziek kun je horen hoe cultuur en grenzen niet samengaan. De klassieke Syrische muziek die Abuakel laat horen, is Flamenco, maar dan van de andere kant van de Middellandse Zee. 

Die verspreiding van muzikale techniek en sfeer hebben we te danken aan de Roma, het stateloze volk dat in de vroege middeleeuwen uit onderdrukking in Westelijk India vluchtte en sindsdien zijn muzikale en artistieke invloed over de wereld verspreidde. Natuurlijk is de Flamenco-cultuur het beroemdste resultaat, maar wat te denken van Elvis Presley en Charlie Chaplin? Dat ook zij Roma-bloed in de aderen hebben stromen was nooit een geheim, maar het was altijd ook een beetje lastige kennis, omdat we in Europa gewend zijn om Roma vooral als een crimineel volk te zien. 

Yacka Collective

Enter het Yacka Collective, dezelfde avond in Mozaïek. Een nieuwe generatie Roma, flamboyant, energiek en veelal queer, liet zich tijdens de opening van het Explorez Festival zien, en het maakte diepe indruk. Drie jonge vrouwen en een man, vergezeld van een van de leden, een transvrouw, op video, presenteren zich met een trots die ze een kop groter en nog een paar graden mooier maakt dan ze werkelijkheid al zijn. Dat is wat trots met je doet, zeker als die voortkomt uit een traditie van vervolging, verdrijving en uitsluiting. Want dat was, en is soms nog steeds, de dodelijke werkelijkheid voor een volk dat zich nooit aan grenzen wilde houden.   

Ze brengen voorstelling die rauw en ongepolijst is, maar juist daardoor raakt. Ze vertellen verhalen van verzet en onderdrukking, en de innerlijke overtuigingskracht zorgde aan deze kant van het voetlicht voor een enkele natte wang. Dat zelfs een in middels doodgedraaide evergreen als Bella Ciao in hun voorstelling weer springlevend wordt, is een grote artistieke prestatie.

Dat het mij tot nu toe onbekende Explorez Festival zulke dingen mogelijk maakt, is al genoeg reden om er eens te gaan kijken. Het aanbod hoeft niet altijd van superieure kwaliteit te zijn, zo bleek ook bij de opening, maar je loopt wel kans om juwelen te ontdekken die je in je reguliere of havermelkelitaire culturele consumptiepatroon niet zo snel tegen zult komen. 

Explorez Festival van Zid Theater duurt tot en met 18 mei. Inlichtingen.

Waardeer dit artikel!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden. Laat je waardering blijken met een kleine donatie!

donatie
Doneer

Waarom doneren?

We zijn ervan overtuigd dat goede onderzoeksjournalistiek en deskundige achtergrondinformatie essentieel zijn voor een gezonde cultuursector. Daar is niet altijd plek en tijd voor. Cultuurpers wil die ruimte en tijd wel bieden, en voor iedereen GRATIS toegankelijk houden! Of je nu rijk bent, of arm. Dankzij donaties van lezers zoals jij kunnen we blijven bestaan. Zo bestaat Cultuurpers al sinds 2009!

Je kunt ook lid worden, dan zet je je eenmalige donatie om in blijvende steun!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wijbrand Schaap

Cultuurjournalist sinds 1996. Werkte als toneelrecensent, columnist en verslaggever voor Algemeen Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad, Parool en regionale kranten via de Geassocieerde Pers Diensten. Interviews voor TheaterMaker, Theaterkrant Magazine, Ons Erfdeel, Boekman. Podcastmaker, experimenteert graag met nieuwe media. Cultuurpers heet het geesteskind dat ik in 2009 op de wereld zette. Levenspartner van Suzanne Brink huisgenoot van Edje, Fonzie en Rufus. Zoek en vind mij op Mastodon.Bekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands