Meteen naar de inhoud

Update Cultuurmonitor: Het publiek komt terug, maar zorgen blijven

DIT IS EEN PERSBERICHT

Culturele organisaties met een klein of groot lidmaatschap kunnen hun persberichten onverkort door (laten) plaatsen op onze site. Ook meedoen? Word lid, als instelling.

Amsterdam, 7 mei 2024 – Het culturele landschap bloeit weer op na de coronapandemie. Bezoekersaantallen stijgen bij musea, bioscopen, poppodia en theaters. En negen op de tien Nederlanders bezoekt jaarlijks één of meer culturele activiteiten. Dat blijkt uit nieuwe analyses van de Boekmanstichting voor de Cultuurmonitor waarbij onder meer gebruik is gemaakt van de Vrijetijdsomnibus 2022 van het CBS. Toch zijn de zorgen nog niet weg.
bekijk jaarrapportage 2023

Bekijk de index

Kunst en cultuur is voor veel Nederlanders van zes jaar en ouder een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding. Een grote meerderheid (87 procent) bezocht in 2022 jaarlijks één of meer culturele activiteiten. Daarmee is het aandeel cultuurbezoekers weer bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie (2018: 90 procent). Het terugkerende publiek past in het algemene patroon van toegenomen bestedingen door consumenten.

Opvallend is dat de meeste vormen van kunst- en cultuurbeoefening gelijk blijven sinds de eerste meting uit 2012. Ook geeft 53 procent van de Nederlanders aan dat ze tevreden zijn met het culturele aanbod in hun woonomgeving, 42 procent is neutraal en 5 procent is ontevreden.

Zorgen zijn niet weg in de sector

Ondanks de stijgende bezoekersaantallen worden verschillende delen van de culturele en creatieve sector geconfronteerd met forse uitdagingen. Denk aan sterke kostenstijgingen voor personeel en huisvesting, problemen op de arbeidsmarkt en zorgen over kunstmatige intelligentie (AI). En ondanks de inzet van culturele instellingen om diversiteit en inclusie te bevorderen, zijn hardnekkige ongelijkheden in de sector niet opgelost. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van de Boekmanstichting, blijkt daarnaast dat twee op de drie ondervraagde Nederlanders vindt dat de culturele sector duurzamer moet worden.

Resultaten online beschikbaar

De Boekmanstichting brengt met de Cultuurmonitor jaarlijks de stand van de kunst- en cultuursector in kaart. Dat doet het onafhankelijke kenniscentrum door gegevens te verzamelen, gesprekken te voeren met het veld en de uitkomsten te analyseren. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), brancheverenigingen, koepelorganisaties en openbare bronnen.

De resultaten en analyses zijn vanaf nu voor iedereen online beschikbaar. De Jaarrapportage 2023 geeft een samenvatting van de belangrijkste onderwerpen en veranderingen in de culturele sector als geheel. De thema- en domeinpagina’s gaan dieper in op een specifiek onderwerp en tonen kerncijfers, analyses, trends en ontwikkelingen, en interactieve visualisaties. Het dashboard bestaat uit 214 indicatoren op nationaal niveau en 133 op regionaal niveau.

Om een goed beeld te krijgen van het culturele leven in Nederland is het vanaf nu ook mogelijk om de data op provinciaal en gemeentelijk niveau verder uit te splitsen. Voor gemeenten doet de Boekmanstichting dit stapsgewijs en breidt dit de komende jaren verder uit.

Op www.cultuurmonitor.nl vind je de meest recente cijfers en analyses over het culturele leven in Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

een van onze leden

Leden van Cultuurpers zijn voor een klein bedrag per maand of per jaar mede-eigenaar van onze coöperatie, en mogen in voorkomende gevallen ook inhoudelijk bijdragen aan de site. Voor leden met een instellingslidmaatschap bieden we de mogelijkheid om hun persberichten onverkort door te plaatsen. Ook lid worden? Dat kan. Kijk op deze paginaBekijk alle berichten van deze auteur

Privé Lidmaatschap (maand)
5 / Maand
Voor natuurlijke personen en ZZP’ers.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen mastodon-account
Toegang tot onze archieven
Klein Lidmaatschap (maand)
18 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van minder dan 250.000 euro per jaar
Geen storende banners
Een premium nieuwsbrief
Al onze podcasts
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Zelf persberichten (laten) plaatsen
Extra aandacht in berichtgeving
Groot Lidmaatschap (maand)
36 / Maand
Voor culturele instellingen met een omzet/subsidie van meer dan 250.000 euro per jaar.
Geen storende banners
Een speciale nieuwsbrief
Eigen Mastodonaccount
Toegang tot archieven
Deel persberichten met ons publiek
Extra aandacht in berichtgeving
Premium Nieuwsbrief (substack)
5 proefabonnementen
Al onze podcasts

Betalingen geschieden via iDeal, Paypal, Creditcard, Bancontact of Automatische Incasso. Wilt u liever handmatig betalen, op basis van een factuur vooraf, rekenen we 10€ administratiekosten

*Alleen bij een jaarlidmaatschap of na 12 maandelijkse betalingen

nl_NLNederlands