Skip to content

ILFU will organise the big public event in 2024: Ikjesmarathon. We are many ikjes!

THIS IS A PRESS RELEASE

Cultural organisations with a small or large membership can place their press releases on our site without restriction. Participate too? Become a member, as an institution.

Schrijf je eigen Ikje en word gepubliceerd.

Het Ikje op de Achterpagina van NRC is al meer dan 20 jaar een instituut. Duizenden hilarische, tragische en herkenbare voorvallen van onbekende Nederlanders gevat in 120 woorden vormen de kronieken van het alledaagse leven. Reden voor ILFU (International Literature Festival Utrecht) om eenmalig een allesomvattende Ikjesmarathon te organiseren. We roepen iedereen op om een eigen Ikje in te sturen, in de taal die jou het beste ligt. Alle Ikjes worden vanaf 1 augustus geplaatst op een speciale site. De inzenders van de origineelste Ikjes kunnen rekenen op landelijke publicatie en maken kans op een prijs van 500 euro. 

In iedereen schuilt een Ikje

Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Een ultrakort verhaal, een grappige, ontroerende of bijzondere ervaring of observatie, meestal met een pointe of twist. Vanaf 18 juni tot 5 oktober kan iedereen één tot maximaal drie Ikjes inzenden via ilfu.com. 

Ook de vele (bekende) schrijvers uit binnen- en buitenland, die tijdens het ILFU-festival van 21 september tot en met 5 oktober 2024 aanwezig zijn, vragen we om een Ikje te schrijven. Tijdens het openingsweekend van ILFU vind op zondag 22 september op de Utrechtse Boekenmarkt een speciaal Ikjesmarathonprogramma plaats. De hele dag door kan er op het Vredenburgplein geluisterd worden naar voordrachten van Ikjes door Ikjes-inzenders en festivalauteurs.

I am many stories

De Ikjes-marathon komt voort uit de ambitie van ILFU om ieder jaar een grote publieksmanifestatie te organiseren waar iedereen aan mee kan doen, van liefhebber en amateur tot geoefende schrijver. Het Ikje, waarin de persoonlijke ervaring centraal staat, sluit aan bij de huidige hausse aan autofictie, autobiografie en memoirs, én bij het motto van ILFU van dit jaar: I am many stories.

Voor de deelnemers die de fijne kneepjes van het Ikjes-schrijven willen leren organiseert ILFU live en online workshops. Ook ontwikkelt ILFU  een lesbrief voor het onderwijs en zijn er samenwerkingen met maatschappelijke organisaties, waaronder Stichting Special Arts Nederland.

Publicatie, Scheurkalender en prijs

Van 1 augustus tot en met 5 oktober zijn alle Ikjes zichtbaar op ilfu.com. Je kunt je Ikjes eenvoudig delen op social media. In oktober zijn een week lang Ikjes te lezen in de hal van Station Utrecht Centraal. Een speciale ILFU-Ikjes-redactie selecteert de Ikjes die gedurende het festival gepubliceerd worden op de Achterpagina van NRC. Ook wordt er eind 2024 een unieke scheurkalender uitgegeven. Voor de tien origineelste Ikjes is er een prijs van 500 euro.

ILFU 2024

Van 21 september tot en met 5 oktober staat Utrecht weer in het teken van literatuur. Jaarlijks bezoeken zo’n 200 schrijvers en ruim 20.000 bezoekers het ILFU. In de afgelopen jaren wist ILFU grote internationale namen te strikken zoals Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Chimamanda Ngozi Adichie, Elena Ferrante, Michel Houellebecq, Nick Cave, David Mitchell, Ali Smith en Édouard Louis. De komende maanden wordt de line-up van ILFU 2024 bekendgemaakt. De kaartverkoop van De Nacht van de Poëzie, Exploring Stories en YALFU (Young Adult dag) is inmiddels gestart. Bekijk het hele festivalprogramma op https://ilfu.com

ILFU also invites writers throughout the rest of the year. The online platform ilfu.com publishes daily stories, poems, interviews and essays and is now supported by 1200+ members

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

one of our members

Members of Culture Press co-own our cooperative for a small monthly or annual fee, and may also contribute content to the site when appropriate. For members with an institutional membership, we offer the possibility of posting their press releases unabridged. Also want to become a member? You can. Please visit this pageView Author posts

Small Membership
175 / 12 Maanden
Especially for organisations with a turnover or grant of less than 250,000 per year.
No annoying banners
A premium newsletter
5 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Large Membership
360 / Jaar
Voor culturele organisaties
No annoying banners
A premium newsletter
10 trial newsletter subscriptions
All our podcasts
Participate
Insight into finances
Exclusive archives
Posting press releases yourself
Own mastodon account on our instance
Collaboration
Private Membership
50 / Jaar
For natural persons and self-employed persons.
No annoying banners
A premium newsletter
All our podcasts
Have your say on our policies
Insight into finances
Exclusive archives
Own mastodon account on our instance
en_GBEnglish (UK)