Aller au contenu

Prix pour Dutch Chewboy

Tegen het eind van deze Berlinale kon men in de wandelgangen vernemen dat het Deense kostuumstuk A Royal Affair over een in de kiem gesmoorde revolutie vast en zeker de Gouden Beer ging winnen. De jury heeft zich daar echter niets van aangetrokken en wees Caesar Must Die van de gebroeders Taviani als beste film aan.

Caesar Must Die (foto: Umberto Montiroli)

De jury onder voorzitterschap van de geëngageerde Britse filmmaker Mike Leigh koos daarmee voor een fascinerend werkstuk waarin klassieke kunst, harde hedendaagse realiteit en politieke relevantie elkaar vinden. Eerder werd op deze plaats al uitvoeriger geschreven over deze semi-documentaire registratie van een opvoering van Shakespeare’s Julius Caesar door langgestrafte criminelen in een Italiaanse gevangenis.

De Jury Grand Prix, de tweede prijs zogezegd, ging naar het Hongaarse Just The Wind van Bence Fliegauf. Deze op een aantal racistische moorden geïnspireerde film laat een dag uit het leven van een Roma-familie zien en weet de dreigende en vijandige sfeer in beklemmende beelden te vangen. Christian Petzold kreeg de regieprijs voor zijn haarscherpe DDR-drama Barbara.

Het getipte A Royal Affair werd overigens niet helemaal over het hoofd gezien en kreeg de prijzen voor beste acteur (Mikkel Boe Ffølsgaard) en beste scenario.

Na de al eerder bekend gemaakte persprijs voor Ciel was er opnieuw succes voor een Nederlandse film. De volwassenenjury van de jeugdcompetitie bekroonde Chewboy van Boudewijn Koole als beste jeugdfilm.

Kauwboy (foto: Daniël Bouquet)

Au Chewboy krijgt een 10-jarige jongen na de dood van zijn moeder ook nog te maken met de uitbarstingen van zijn met hetzelfde verdriet worstelende vader. Een jonge kauw geeft troost en speelt een belangrijke rol in de zeer aangrijjpende maar ook verlossende ontknoping. Na de premièrevoorstelling waren veel kinderen zeer onder de indruk en hadden allerlei vragen voor de aanwezige Boudewijn Koole.

Daarnaast gaat Koole nog met een tweede prijs naar huis. Chewboy werd ook aangewezen als beste debuutfilm.

Nederland was dit jaar goed vertegenwoordigd op de Berlinale. Naast de al genoemde titels en een viertal korte films werd Klaartje Quirijns documentaire Anton Corbijn Inside Out vertoond als Berlinale Special. Patatje Oorlog et Snackbar (hier in première) waren twee andere Nederlandse films in de jeugdcompetitie.

Leo Bankersen

Leo Bankersen

Leo Bankersen écrit sur le cinéma depuis Chinatown et La nuit des morts-vivants. A longtemps travaillé en tant que journaliste cinématographique indépendant pour le GPD. Il est aujourd'hui, entre autres, l'un des collaborateurs réguliers de De Filmkrant. Aime rompre une lance pour les films pour enfants, les documentaires et les films de pays non occidentaux. Autres spécialités : les questions numériques et l'éducation cinématographique.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais