Aller au contenu

Le rideau tombe sur le cinéma et la scène Provadja à Alkmaar

Depuis plus de dix ans, le théâtre cinématographique et la scène Provadja d'Alkmaar - l'une des plus anciennes maisons de cinéma néerlandaises - se débattent dans des logements beaucoup trop exigus. Des plans ont été élaborés depuis plus d'une décennie et, hier soir, le conseil municipal a voté en faveur d'une relocalisation. Et a ainsi choisi une option que le conseil d'administration, le personnel et les bénévoles de Provadja avaient déjà catégoriquement rejetée. À savoir onderbrenging in een nieuw te bouwen multiplex van JT Bioscopen die in het kwakkelende winkelgebied Overstad moet verrijzen.

Twee jaar geleden is op deze plaats ook al eens bericht over deze kwestie, die illustratief is voor de gure wind die in het cultuurlandschap is gaan waaien. Al speelt hier mogelijk meer mee dan pure bezuiniging. Begin 2011 zag het er nog zonnig uit. YXIE zou een nieuw en tot de verbeelding sprekend centrum voor woord, beeld en geluid in Alkmaar worden, waar zowel Provadja als de collectie van de kunstenaar Lucebert een plaats zouden vinden. Maar na een collegewisseling werd het bij wijze van spreken om vijf over twaalf alsnog afgeschoten. De contracten waren getekend en het project was al uitbesteed, maar dat deerde niet. Exit YXIE.

Als pleister op de wonde beloofde het college van B&W wel nieuwe huisvesting voor Provadja te gaan zoeken. De op termijn vrijkomende bioscoop Harmonie (nu nog geëxploiteerd door JT) bleek een optie waar Provadja en aanvankelijk ook het gemeentebestuur veel in zagen. Een raadsvoorstel in die richting werd echter ingetrokken. JT Bioscopen kwam met plannen voor een multiplex en stelde voor zalen aan Provadja te verhuren. Er zou een intentieovereenkomst zijn gesloten tussen de gemeente Alkmaar en JT Bioscopen, maar Provadja heeft daar ondanks herhaalde verzoeken nooit inzage in gekregen.

Een reddingscampagne waarbij meer dan 14.000 handtekeningen werden opgehaald en de nodige gesprekken met raadsleden werden gehouden heeft niet mogen baten. Een in opdracht van de gemeente opgesteld rapport van het onafhankelijke bureau LAgroup ziet ook de nodige bezwaren in huisvesting bij JT. Dat hielp echter evenmin. Formeel lijken de hogere kosten van zelfstandige huisvesting in het Harmonie-gebouw de doorslag te hebben gegeven, maar volgens het bestuur van Provadja stelt de gemeente de Harmonie-optie te ongunstig voor.

In een persbericht stelt het bestuur van Provadja: “Met dit raadsbesluit dreigt een belangrijke culturele voorziening en broedplaats voor de stad Alkmaar en haar omgeving verloren te gaan. Dat is een verarming voor Alkmaar en met name voor de binnenstad. De impuls die Overstad nodig heeft hangt niet af van de vestiging van Provadja onder één dak met een megabioscoop annex gokhal. Om Overstad een impuls te geven en een commerciële bioscoopexploitant tegemoet te komen, mag Provadja blijkbaar geofferd worden.”

En besluit met: “Dit bestuur zal niet meewerken aan uitvoering van dit raadsbesluit. Gesteund door medewerkers en vrijwilligers zullen wij op verantwoorde wijze de liquidatie van Stichting Provadja inzetten.”

 

Leo Bankersen

Leo Bankersen écrit sur le cinéma depuis Chinatown et La nuit des morts-vivants. A longtemps travaillé en tant que journaliste cinématographique indépendant pour le GPD. Il est aujourd'hui, entre autres, l'un des collaborateurs réguliers de De Filmkrant. Aime rompre une lance pour les films pour enfants, les documentaires et les films de pays non occidentaux. Autres spécialités : les questions numériques et l'éducation cinématographique.Voir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais