Aller au contenu

Gala d'ouverture du Holland Dance Festival exposition détendue de la danse

Le Source d'inspiration Gala du Holland Dance Festival est une exposition de danse décontractée qui se déroule du 26 janvier au 17 février. à voir pendant festival. C'est le deuxième grand gala de danse dans une semaine. Cela peut-il bien se passer ? La finale des conseils pour un gala réussi.

1. zorg dat je een prijs geeft

Het heeft even geduurd, maar Janine Dijkmeijer ontvangt een prijs voor het oprichten van het internationaal toonaangevend filmfestival Cinedans. Janine voert in een adem door ook nog directie bij Nicole Beutler, Het Nationale Ballet en schuift in maart door naar het Nederlands Dans Theater. De Jiří Kylián-ring is dus een terechte erkenning voor haar toewijding aan dans.

eanine-Dijkmeijer-winnaar-Jiri-Kylian-Ring-2014-c-Antoinette-Mooy
Janine-Dijkmeijer-winnaar-Jiri-Kylian-Ring-2014-foto-Antoinette-Mooy

2. zorg dat je geld ophaalt

Jan Kooijman, danser/acteur en ambassadeur voor het Prinses Beatrix Spierfonds, zoekt een verband tussen dans en spierziekte. Dat is er volgens hem: ‘Dansers vertegenwoordigen de vrijheid die mensen met een spierziekte moeten missen.’ Het jurylid van So YouThink You Can Dance et Everybody Dance Now roept mensen vooral op te komen naar het Free to Move liefdadigheidsevenement op 4 september.

3. zorg voor hoog bezoek

Het bezoek is hoog: Prinses van de Nederlandse dans Beatrix, en Laurentien en Constantijn. Verder veel bekenden zoals Hans van Manen, de architect van het te slopen Lucent Danstheater Rem (what’s in a name) Koolhaas tot aan Nout Wellink. Alleen Mr. Vaslav, Arthur Japin ontbreekt.

Gala Holland dance festival 2014 foot: Antoinette Mooy
Gala Holland Dance Festival 2014 foto: Antoinette Mooy

4: wees jezelf

Het is lastig de enorme verscheidenheid en hoeveelheid aan dans die tijdens het gala gepresenteerd wordt, te plaatsen. Diverse sprekers doen daartoe een poging terwijl ze bukkend tijdens het speechen zoeken naar tekstvelletjes en dergelijke. Grappige ‘not senior moments’ die het dansfeest ontspannen en toegankelijk maken. Net als de gratis drankjes en deejay na afloop.

5. voer een thema

De kracht van de dans tijdens dit gala ligt in het verbinden van mensen (bekijk de toelichting van artistiek leider Samuel Wuersten). Dat zie je in een stampend strak duet van Stephen Shropshire, ex-directeur van het wegbezuinigde Noord Nederlandse Dans, tot aan een verrassend Sauvagerie van opkomend choreograaf Samir Calixto. Dansen is leuk, samen dansen is plezier, onthulde wethouder Marjolein de Jong vooraf al.

6. pas je aan de tijd aan

Een modern gala maakt gebruik van moderne media. Videoclips, projecties, een trailer, inzet van een brass band, een jolige dance massive, en performers die tussen het publiek in de foyer lopen, alles wordt ingezet. Dans is per slot van rekening communicatie. Het gala als opmaat tot het festival toont aan hoe die communicatie via dans mondiaal verschilt. Source of Inspiration is gewoon een manifestatie voor het behoud van dans.

 

Ruben Brugman

écrire l'ex-danseurVoir les messages de l'auteur

Adhésion privée (mois)
5€ / Maand
Pour les personnes physiques et les travailleurs indépendants.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Propre compte mastodonte
Accès à nos archives
Petite adhésion (mois)
18€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est inférieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Un bulletin d'information premium
Tous nos podcasts
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Publie toi-même des communiqués de presse
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Adhésion importante (mois)
36€ / Maand
Pour les institutions culturelles dont le chiffre d'affaires/subvention est supérieur à 250 000 € par an.
Pas de bannières gênantes
Une lettre d'information spéciale
Ton propre compte Mastodon
Accès aux archives
Partager les communiqués de presse avec notre public
Une attention particulière dans la couverture médiatique
Bulletin d'information Premium (substack)
5 abonnements d'essai
Tous nos podcasts

Les paiements sont effectués via iDeal, Paypal, carte de crédit, Bancontact ou prélèvement automatique. Si tu préfères payer manuellement, sur la base d'une facture établie à l'avance, nous facturons des frais administratifs de 10€

*Uniquement pour l'adhésion annuelle ou après 12 paiements mensuels

fr_FRFrançais